VIDEO. Tehnică de intervenție de ULTIMĂ GENERAȚIE la ISU Dobrogea: două autospeciale cu scară și una de transport victime multiple

476
1
Două autoplatforme de intervenție și salvare de la înălțime, a căror brațe hidraulice se pot ridica până deasupra blocurilor sau pot coborî în apă până la o adâncime de opt metri, și o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM) au ajuns la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” Constanța. Au fost achiziționate cu fonduri europene, în cadrul protrectului „Viziune 2020“.

Trei autospeciale de ultimă generație au ajuns la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța. Este vorba despre două autoplatforme de intervenție și salvare de la înălțime și o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM). Astfel, autospecialele completează tehnica disponibilă în prezent și vin în sprijinul

salvatorilor pentru desfășurarea intervențiilor specifice. „Această autoplatformă de intervenție și salvare de la înălțime este de ultimă generație. Ne ușurează foarte mult intervențiile pentru că, datorită brațului mobil, o putem manevra în mai multe poziții și o putem folosi la mai multe tipuri de intervenții. Spre exemplu, putem ajunge cu ea chiar și după coama unei clădiri pentru stingere incendii ori salvare de persoane, sau o putem folosi pentru salvare din apă – putem să o coborâm în albia unui rău, după un dig pentru a prelua scafandrii în nacelă, spre exemplu, ori eventualele victime“, a declarat sg.maj. Andrei Florin, conducător autospeciale în cadrul ISU „Dobrogea“ al județului Constanța.Astfel, cele două autoplatforme pot urca până la 45 metri înălțime dar pot și coborî până la 8,2 metri pentru a salva persoane din apă sau persoane captive sub nivelul solului. Tunul de apă are o capacitate de 3.800 litri pe minut. Brațele hidraulice ale celor două autoplatforme sunt manevrate digital și nu au limită de rotire, iar, în interiorul cabinelor, există, de asemenea, multiple comenzi digitale care ajută la derularea mai rapidă a operațiunilor de salvare.


Autospeciala poate transporta până la 9 pacienți, pe scaune

Autospeciala pentru transport personal și victime multiple are o capacitate de 11 locuri. Aceasta poate transporta atât salvatori la locul unei intervenții de amploare, cât și victime, ori echipamente medicale și para-medicale. În diferite situații de urgență, ATPVM-ul poate transporta doi paramedici și nouă pacenți de cod verde - pe scaune. În funcție de starea victimelor, scaunele se întind și se transformă în tărgi, ceea ce înseamnă că poate să transporte până la patru pacienți cu potențial de agravare a stării de sănătate și doi în poziție șezând, fie doi pacienți ale căror funcții vitale sunt în pericol, având în dotare două sisteme de monitorizare a funcțiilor vitale sau un pacient pe pat de spital.Cele două autospeciale de salvare de la înălțime tip platformă și autospeciala pentru transport personal și victime multiple sunt achiziționate cu fonduri europene, prin Programul Operțional Infrastructură Mare - Proiectului „Viziune 2020“ derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Reamintim că, pe 16 februarie 2021, o femeie de 56 de ani a murit, după ce a căzut de la balconul locuinței cuprinse de flăcări. Apartamentul se afla la etajul șase al unui bloc de pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța, iar autospeciala cu scară, singura funcțională la acea vreme din dotarea ISU Dobrogea a ajuns la locul incidentului la două minute după ce femeia a căzut de la etaj. Autospeciala venea din incinta Detașamentului Palas, aflat la marginea orașului Constanța. Ulterior, s-a dovedit că inspectoratul mai deținea o autospecială cu scară, aflată în incinta sediului de pe strada Mircea cel Bătrân, care care era trasă pe dreapta din cauza unor defecțiuni. 

Pagina a fost generata in 0.6101 secunde