Vieți distruse! Drumul de la droguri la schizofrenie parcurs de prea mulți tineri!

1453
Vieți distruse! Drumul de la droguri la schizofrenie parcurs de prea mulți tineri! - fonddroguriprajesccreierul3-1575066421.jpg

Articole de la același autor

Efectele consumului de droguri sunt devastatoare. Pe lângă faptul că recuperarea este dificilă, în multe cazuri pacienții ajung să fie diagnosticați cu schizofrenie paranoidă, dat fiind că simptomele care apar după oprirea consumului sunt identice cu ale acestei afecțiuni. 


Renunțarea la droguri este o luptă care se poate întinde pe luni și chiar ani. O luptă grea, cu multe recăderi în viciu. Iar în ultimii ani, substanțele psihoactive par să facă ravagii în rândurile tinerilor. Și pe străzile Constanței pot fi văzuți, tot mai des în ultimii doi ani, aceste efecte devastatoare: tineri aproape inconștienți, care abia se țin pe picioare și care par să fie "rupți de la jumătate" au tot fost văzuți în diverse colțuri ale orașului, în parcuri, în scări de bloc sau prin stații de autobuz. Pentru că felul în care arătau îi trimiteau pe oameni cu gândul la personajele de filme de groază, "zombie", aceasta a fost și denumirea dată fenomenului. 


"Expresia «a-ți prăji creierii» exprimă fidel realitatea!"
Dr. Diana Cârjaliu, medic primar psihiatru, explică ce se întâmplă de fapt în creierul unui consumator de droguri, cum se ajunge la manifestări letargice sau, în alte cazuri, psihotice, și cât de dificilă este recuperarea. 


"Când este vorba despre droguri, expresia «a-ți prăji creierii» exprimă cât se poate de fidel realitatea. Asta se întâmplă în general după patru – cinci ani de consum, și, când se întâmplă, e deja prea târziu ca să se mai recupereze mare lucru. După ce ai pierdut cinci ani cu drogurile, mai pierzi vreo cinci numai ca să redevii cât de cât funcțional. Adică, s-au dus anii în care aveai șansa și era timpul să-ți construiești viața", atrage atenția medicul specialist. Potrivit psihiatrului, "drogurile produc modificări neurobiochimice până la distrugeri neuronale ireversibile care, asociate cu problemele de personalitate premorbide, conduc la eșecul oricărui demers". 


După ani de abstinență, consumatorii sunt vulnerabili
Chiar și după ani de abstinență, consumatorii de droguri rămân vulnerabili de situații stresante, urmare a modificărilor pe care le aduc stupefiantele asupra rețelelor neuronale. "Drogurile își produc efectele prin acțiunea pe diferite substraturi biologice din creier: neuro-transmițători, sinapse, neuroni, rețele neuronale. Astfel, unele droguri au o structură chimică asemănătoare cu anumiți neuro-transmițători: amfetamina cu noradrenalina, mescalina cu dopamina și astfel, cuplându-se cu receptorii specifici, vor produce efectele acestor neuro-transmițători. Amfetamina va produce agitație, mescalina – halucinații", a explicat dr. Diana Cârjaliu. "Pe lângă efectul toxic neuronal, dependența de droguri are ca efect împiedicarea formării de noi ramificații dendritice, care face imposibilă învățarea unor informații noi. Efectul este acela că amintirile obișnuințelor legate de consumul de drog nu pot fi șterse și vor duce la recădere, fie și numai în prezența unor stimuli exteriori, care evocă amintirea drogului", a mai arătat specialistul. 


De ce ajung drogații să fie diagnosticați cu schizofrenie paranoidă 
În multe cazuri, consumatorii de droguri ajung să fie diagnosticați cu schizofrenie paranoidă, pentru că simptomele sunt identice. "Tulburările psihotice induse de amfetaminte sau cocaină sunt similare din punct de vedere clinic, apar în timpul sau la maxim o lună de la sistarea consumului și pot să dureze săptămâni sau luni. Deseori, dat fiind faptul că pacienții neagă cu vehemență consumul de droguri și refuză testarea, sunt diagnosticați cu schizofrenie paranoidă, cu ale cărei simptome sunt identice. Totuși, în psihoza indusă de amfetamine predomină halucinațiile sau iluziile vizuale, care lipsesc în schizofrenie, sunt pregnante halucinațiile tactile (senzația de furnici care circulă pe sub piele), ia debutul este mult mai acut decât în schizofrenie și marcat de agitație, confuzie, incoerență, anxietate extremă, labilitate emoțională, care nu sunt specifice schizofreniei. De asemenea, remisiunea rapidă a simptomelor și evoluția favorabilă pe termen lung ar trebui să pledeze pentru o tulburare psihotică indusă de droguri. În practică, acest criteriu este aproape imposibil de luat în calcul, pentru că, imediat ce simptomele se atenuează, uneori concomitent cu tratamentul antipsihotic, pacienții reiau consumul", a afirmat dr. Diana Cârjaliu. 


O singură doză, luată după luni de abstinență, este suficientă pentru a readuce în actualitate efectele consumului de droguri. Alte probleme care apar după consumul îndelungat de amfetamine, de exemplu, sunt disfuncțiile sexuale, impotența, problemele cu somnul, coșmarurile.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5128 secunde