Țară, țară vrem ostași! Voluntari

Vrei să devii pompier sau soldat în doar câteva luni? MAI și Armata caută tineri voluntari

2971
4
Vrei să devii pompier sau soldat în doar câteva luni? MAI și Armata caută tineri voluntari - fond1-1440696774.jpg
Lipsa de interes pentru voluntariat și manifestările frecvente și cu efecte de lungă durată ale fenomenelor naturale din ultimii ani i-a determinat pe cei de la Ministerul Afacerilor Interne să completeze Statutul personalului voluntar din serviciile de urgență voluntare. 


Pentru a-i putea atrage pe tinerii cu vârsta peste 18 ani, MAI a completat proiectul cu câteva aspecte care i-ar face pe tineri să se înghesuie. Mai exact, se propune ca activitatea de voluntariat în situații de urgență să fie considerată experiență profesională, voluntarii să beneficieze de un punctaj suplimentar în momentul angajării pe bază de concurs. De asemenea, se propune reglementarea parcursului profesional al voluntarului și compe-tențele minime pe care fiecare membru al serviciilor de urgență voluntare trebuie să le aibă și stabilirea principalelor obligații ale beneficiarului voluntariatului. 


"Se așteaptă ca recunoașterea activității de voluntariat pentru situații de urgență ca experiență profe-sională și/sau în specialitate și suplimentarea drepturilor voluntarilor să conducă la creșterea reală a numărului de voluntari în situații de urgență și dezvoltarea implicită a serviciilor voluntare pentru situații de urgență, astfel încât să fie capabile să intervină singure la nivelul comunității. Dezvoltarea serviciilor volun-tare pentru situații de urgență va conduce la reducerea distanței până la locul intervenției (și, implicit, reduce-rea costurilor pentru carburant), a timpului de intervenție, a pagubelor etc", se arată în expunerea de motive.


Potrivit Articolului 7, voluntarii vor fi compensați în bani pentru timpul efectiv de lucru prestat la intervenții și la celelalte activități prevăzute în programul serviciului de urgență voluntar.


Potrivit MAI, primul contract de voluntariat se desfășoară pe o perioadă de probă de 3-6 luni, inclusă în durata totală a acestuia, care se finalizează prin teste și verificări practice, susținute în prezența unei comisii din care face parte obligatoriu, pe lângă șeful serviciului de urgență voluntar, un reprezentant din structura operativă a inspectoratelor pentru situații de urgență județene. De asemenea, potrivit Articolului 8, personalul voluntar din serviciile de urgență voluntare va avea obligația să poarte uniformă, echipament de protecție, însemne distinctive și grade ono-rifice, ale căror descriere, condiții de acordare și folosire sunt stabilite prin regulamentul elaborat de MAI.


Voluntariat și la armată
De asemenea, în viitorul apro- piat doritorii ar putea face volun-tariat și în cadrul armatei. Mai exact, deputatul PSD Ninel Peia, a inițiat un proiect de lege, susținut de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, potrivit căruia tinerii ar putea să se înroleze voluntari, pe o perioadă de șase luni. Proiectul prevede totodată că doritorii vor fi răsplătiți. "Voluntarul primește instru-ire militară, formare profesională gratuită și o educație cetățenească adecvată sarcinilor și ordinelor ce i se pot încredința, pe timp de pace și în timp de război", se arată în expu-nerea de motive. De asemenea, el va primi soldă pe timpul stagiului. 


Conform proiectului legislativ, viitorii recruți vor depune jurămân-tul față de țară, după care vor fi repartizați la o armă conform aptitudinilor.


Durata va fi de numai șase luni și nu de un an și patru luni, cum era obligatoriu acum 8 ani. În acest timp, tinerii vor fi instruiți să folosească o armă de foc, să arunce o grenadă, să știe regulile în cazul unui bombar-dament ori atacării unui obiectiv. Foarte important, soldații sunt plătiți pe perioada pregătirii.


Inițiatorul proiectului, Ninel Peia, s-a gândit și la un barem de salarizare: "Cred că e corect să fie dublu față de ajutorul de șomaj. Avem tinerii care termină clasa a 12-a și nu reușesc să se angajeze. Statul le dă oricum ajutor social, de ce să nu învețe o meserie să câștige un ban".


Dacă proiectul va fi aprobat, recru-tările ar începe din ianuarie 2016. 


Comentează știrea

Debarao
28 august 2015
Acum opt ani

Serviciul militar obligatoriu era de un an

Razvan
28 august 2015
Caut colaboratori- proiect unic

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi pe internet Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati Cerinte: - necesar calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time/ full-time, la alegere. Important ! Lasati mesajul cu textul " INFO " doar pe e-mail ! Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa: [email protected] Grabiti-va pentru pentru a prinde primul val care include multe avantaje! Oferim si solicitam seriozitate!

Cristina
28 august 2015
Nu rata!

Ce poate fi mai comod decat sa faci bani de acasa, in fata calculatorului? Si...cum ar fi daca cineva te-ar ajuta, te-ar invata cum sa faci asta? Totul este foarte serios! E un proiect nou, de mare amploare si am dori sa ni te alaturi. Te asteptam! Pentru mai multe detalii trimiteti mail cu textul INFO la adresa [email protected]

cristina
29 august 2015
ANUNT

Cea mai buna oportunitate a anului! Oferim tuturor o posibilitate reala si extrem de avantajoasa de suplimentare a veniturilor, in timpul liber, cu un program foarte flexibil, fara obligatii de niciun fel. Asiguram instruire gratuita, asistenta pe parcursul activitatii si tot ceea ce e necesar pentru ca dumneavoastra sa castigati bani. Solicitati acum informatii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4831 secunde