Goya, un pictor de groază

723
Goya, un pictor de groază - clothedmaja17981805franciscodego-1344031987.jpg
Goya este cunoscut pentru fraza "Somnul rațiunii naște monștri".

Pictorul a rostit-o când unul dintre modelele feminine i-a apărut la ușă cu burta la gură, făcându-i un scandal monstru că nu vrea să-și recunoască opera.

Cum se întâmplă deseori în istorie, fraza a fost înțeleasă aiurea. Astfel, cei câțiva filozofi mai întregi la minte s-au dus repede la culcare, în speranța că, dacă le iese de-un Shrek sau măcar de-o Godzilla, le mai crește și lor audiența. Mai târziu, care a fost prins cu vreun monstru în sistem s-a apărat spunând că și monștrii au rațiunea lor de a fi.

Cu pensula prin curte

Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828) a fost un pictor de curte. "Și ce dacă, obișnuia să spună, revoltat. Nu înseamnă că trebuie să pictez toate gâștele și toți boii!" În consecință, stătea lângă gard și pândea puicuțele mai fragede din vecini. Naive, acestea își închipuiau că Francisco este într-adevăr un artist romantic, așa cum scrie în manuale. Pictorul le vrăjea cu tonurile lui delicate, dar multe fete se plângeau că uneori le cam ridica la ele.

Fetele care nu-și permiteau un webcam se lăsau pictate

În Spania de pe vremea lui Goya, după cum o demonstrează tablourile acestuia, toată lumea era urâtă. Până și fetele, dovadă fiind "La maja desnuda" (1800), în care, cum zice și titlul, e vorba de un nud. Cel care a achiziționat tabloul i-a cerut lui Goya să pună o țoală pe domnișoara, că i se sperie invitații. Adică membrii Inchiziției, care văzuseră destule la viața lor.

Regele și regina credeau că au venit la operație estetică…

Dar cei mai urâți erau chiar regele și regina, regina fiind chiar mai urâtă decât regele. În tabloul care îi arată în mărime naturală, Goya însuși stă în spatele familiei regale - o măsură de siguranță, ca nu cumva să se sperie pensula de fețele majestăților lor. Se pare că, la un moment dat, în timp ce făcea schița, artistul ar fi exclamat: "Dacă și ăștia se numesc regi, atunci eu sunt Neagoya Basarab!"

(sursa: Timesnewroman.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 04 August 2012
Stire din Fun : Bancuri
Vineri, 03 August 2012
Stire din Fun : Bancuri
Vineri, 03 August 2012
Stire din Fun : HOROSCOP
Joi, 02 August 2012
Stire din Fun : Ciobanul cu chef de sex
Pagina a fost generata in 1.8003 secunde