Interviu în exclusivitate pentru "Cuget Liber" cu Horia Vîrlan

"Acasă gătim care când are timp!"

401

De curând, la preselecþia pentru viitoarea emisiune concurs "Academia lui Horia", ce va fi lansatã vara aceasta, Horia Vîrlan s-a trezit asaltat de concurenþi, peste 3.500 prezentându-se la aceastã etapã. O dovadã în plus a notorietãþii sale, pe lângã audienþele pe care le face emisiunea "Cireaºa de pe tort" de la Prima Tv.

Carte de vizitã

Lucreazã ca bucãtar de peste 20 de ani, dar Maestru în Arta Culinarã este din anul 2006, când, la propunerea unei persoane pe care o admirã, d-na dr. ing. Gabriela Berechet, a participat la un concurs. Dupã Revoluþie, a plecat în Ungaria, unde a lucrat câþiva ani, dupã care, din 1996 pânã în 1998, a lucrat în SUA. Apoi a revenit acasã, unde a deschis un magazin ºi apoi un restaurant. În Marea Britanie a lucrat, cu o pauzã de 6 luni, cât a fost angajat la Hotel Parliament, trei ani, pânã în 2005. A fost bucãtar-ºef timp de un an la ªcoala Americanã, apoi a condus un restaurant cochet din Piaþa Dorobanþi, timp în care a înfiinþat o societate de consultanþã în alimentaþie publicã, pe care o conduce ºi în prezent.

- Ce îºi propune Academia lui Horia?

- "Academia lui Horia" este o emisiune-concurs, în care partici-panþii au ºansa sã înveþe tehnici culinare corecte, sã lucreze într-o bucãtãrie de top, folosind ustensile ºi echipamente de top, sã pregãteascã preparate sofisticate într-un mod cât mai profesionist ºi, nu în ultimul rând, sã câºtige 10.000 de euro.

- De ce sunteþi atât de critic la emisiunea "Cireaºa de pe tort"?

- Pe bune, sunt foarte critic? Dacã sunt aºa înseamnã cã asta vãd. Atâta timp cât am avut libertatea totalã sã zic ce vreau ºi ce gândesc, m-am putut desfãºura.

- Ce vedete v-au impresionat plãcut?

- Nu doresc sã nominalizez, dar pot spune cã m-au impresionat cei ºi cele care ºi-au luat treaba în serios ºi au fost adevãrate gazde, gãtind mai bine sau mai puþin bine, dar respectându-ºi invitaþii ºi, în acelaºi timp, respectându-se pe ei.

- Oana Lis rãmâne în topul AªA NU?

- Nu pot spune mai mult decât a spus domnia sa despre ea ºi nici nu pot fi mai explicit decât camera de luat vederi, care ne-a prezentat-o în "toatã splendoarea".

- Ce servicii oferã firma dvs. de consultanþã în domeniul ali-mentar?

- Servicii de consultanþã în alimentaþie publicã, de tot felul: concepere de meniuri cu o tematicã datã, reþetar pentru bucãtãrie, instruirea personalului în utilizarea echipamentelor de ultimã generaþie ºi instruirea acestora în vederea însuºirii de tehnici culinare performante, apoi dezvoltarea de fluxuri tehnologice eficiente, consultanþã în reducerea costurilor de producþie ºi a cheltuielilor fixe, etc.

- Am devenit o þarã de gurmanzi. Sunteþi de acord cã emisiunile "cu aburi" s-au înmulþit în detri-mentul celor culturale?

- O, nu! Încã sunt puþine emisiuni culinare, dar pe de altã parte, emisiunile de acest gen sunt tot un fel de emisiuni culturale. Arta culinarã se înscrie în rândul artelor frumoase, iar gãtitul este o "treabã serioasã", fãrã de care noi toþi, cei ce populãm Terra, nu am exista. Deci?

- Acasã o lãsaþi pe soþie sã gãteascã sau vã place sã vã rãsfãþaþi familia? ªi cam ce preferinþe culinare personale aveþi?

- Nici soþia mea ºi nici eu nu prea avem timp sã gãtim. Nici chiar fiica mea, care în curând va împlini 18 ani ºi care ºtie sã gãteascã, nu o face. Gãtim care, când are timp. ªtiþi vorba aceea: "tâmplarul n-are uºã". Ca sã fiu mai serios, trebuie sã vã mãrturisesc cã gãtesc ºi acasã cu acelaºi drag cu care o fac oriunde.

- Cea mai simplã reþetã cu care vã potoliþi foamea în grabã?

- Salatã din ce am prin frigider sau omleta.

- Care consideraþi cã este cel mai nociv aliment din galantarele magazinelor româneºti?

- Budincile la plic, ruladele, croissan-tele ºi restul dulciu-rilor doldora de zahãr ºi aditivi alimentari.

- Care e speciali-tatea dumneavoas-trã culinarã, felul pe care îl gãtiþi când vreþi sã impresionaþi un musafir?

- Nu am doar un sin-gur preparat preferat, dar pot sã vã descriu un meniu: supa de gâs-cã cu gãluºte, ie-pure în sos de smântânã, cu mãmãligã fiartã în lapte, prãjiturã cu cremã de nuci ºi smântânã.

- Cunoaºteþi vreun local din Constanþa cu… renume?

- În Constanþa, sau mai bine zis în Mamaia, mã duc cu drag la "Arena", unde gãteºte foarte bine un bucãtar plin de har.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Aprilie 2011
Stire din Sănătate : Arsenic în hrana copiilor
Marţi, 12 Aprilie 2011
Stire din Cetățenești : Cum poți mânca sănătos la birou
Pagina a fost generata in 0.7631 secunde