Detectarea scurgerilor de gaze: Măsuri în caz de scurgeri de gaze

254


Instalațiile de gaz se găsesc aproape în fiecare locuință a românilor. Gazul este folosit în special pentru alimentarea aragazelor și a sistemelor de încălzire. El poate deveni un combustibil periculos, dacă apar scurgeri la intalație sau la aragaz. El este exploziv și poate produce pagube foarte grave.


Ce măsuri iei în caz de scurgeri de gaz?

Dacă mirosul de gaz este puternic, cu sunet, atunci ar trebui să părăsești imediat locuința și să suni la furnizorul de gaze naturale. Poți suna de la un vecin, sau din afara locuinței. Trebuie să oprești imediat alimentarea cu gaz, de la contor (din afara locuinței, de la valva principală) și să deschizi ușa și ferestrele.

Este foarte important să nu aprinzi lumina, să nu folosești întrerupătoarele electrice din casă, să nu fumezi și să nu folosești chibrituri sau brichete. Dacă mirosul de gaz nu este foarte puternic, poți verifica dacă aragazul este pornit, dar flacăra s-a stins. Toate butoanele aragazului trebuie să fie în poziția oprit.



Verificarea etanșeității instalației de gaz în casă sau apartament

Cu siguranță merită o dată pe an, sau chiar mai des, să verifici etanșeitatea instalației de gaz, în locuință. Pentru detectarea scurgerilor de gaz este util, ieftin și eficient un spray special (spuma de etanșeitate) care se pulverizează pe zona respectivă, ce va fi testată, iar apoi se observă formarea bulelor unde se pierd gazele. Inițial se verifică toate conexiunile, la aragaz și la contorul de gaz, pentru că ele sunt cele mai frecvente scurgeri. Spuma poate fi folosită pe suprafețe de metal și plastic.

Dacă apare o problemă de acest fel, trebuie oprită alimentarea cu gaz cât mai curând posibil și de anunțat furnizorul de gaze naturale sau autoritățile competente.



Pentru realizarea instalațiilor de alimentare cu gaze și pentru verificarea etanșeității acestora se apelează la o firmă autorizată ANRE care folosește diferite materiale și accesorii cum sunt și profilele de țeavă și fitinguri gaz de pe Apă-Gaz-Canalizare.ro. Aceste materiale sunt de înaltă calitate, ceea ce contează enorm, pentru că este foarte important ca instalațiile de gaze să fie realizate astfel încât să neutralizeze orice scurgere de gaz. Instalația trebuie să fie strânsă, deci sistemul de gaz trebuie să fie etanș.

Folosește un detector de gaz

Pentru ca să te protejezi împotriva unei explozii de gaz, poți lua următoarele măsuri:

  • Să faci inspecțiile periodice la timp (prin care se confirmă că instalația de gaz este etanșă și funcționează corect) apelând la o persoană autorizată
  • Să instalezi un detector de gaz, care de fapt este și obligatoriu
  • Să ai în locuință o ventilație eficientă, orificiile acesteia nu trebuie nicidecum acoperite.
Un senzor de gaz (sau a unui detector de gaz) te poate avertiza cu privire la creșterea peste standard a concentrației de gaz în spațiul de locuit. Senzorii sunt selectați în funcție de tipul de gaz utilizat în clădire – bloc, casă, vilă, pensiune, hotel, magazin, etc. Detectorul de gaz se montează de tavan, de obicei în bucătărie, unde este aragazul și centrala.


Instalarea unui detector de gaze este obligatorie în ziua de azi, este o măsură de prevenție, conform Ordinului nr.179/2015. Detectorul se instalează în orice bucătărie cu aragaz și centrală termică. Pentru instalarea lui se caută un specialist de la o firmă autorizată de ANRE.



Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1042 secunde