Concurs Ea este Mona Lisa?

358
Ea este Mona Lisa? - df3a043824d19c571b85b4b1d8ebd29d.jpg
Leonardo da Vinci a pictat-o pe celebra Mona Lisa în mai multe variante, inclusiv una nud, anunță Discovery News. Noua pictură, descoperită după secole, o înfățișează pe misterioasa femeie într-o variantă inedită, iar asemănările dintre cele două portrete, acesta și cel clasic, sunt izbitoare.
Pictura a fost scoasă la lumină dintr-o colecție particulară, acolo unde a stat ascunsă de peste un secol. Expusă azi la Museo Ideale din Toscana, ea reprezintă o premieră pentru oamenii de cultură și dezvăluie aspecte încă necunoscute ale artei renumitului artist renascentist.
"Chiar dacă pictura se numește Mona Vanna, privirea frontală, poziția mâinilor, conceptul de spațiu și fundalul întunecat, toate duc cu gândul la tema iconografică a Mona Lisei", afirma Alessandri Vezzosi, directorul muzeului din Toscana.
Portretul a aparținut unchiului lui Napoleon, cardinalul Joseph Fesch (1763-1839) și a fost ascuns în peretele de lemn al bibliotecii personale a acestuia. De altfel, pictura a fost uitată în acest perete timp de peste un secol. O notă a vremii arată că Fesch a achiziționat "Portretul Mona Lisei, amanta lui Francis I, de Leonardo da Vinci" de la Rospigliosi, un influent membru al aristocrației romane, și a rămas în posesia sa până la moarte. Pictura a fost cumpărată, se pare, de Napoleon al III-lea, pentru ca, în final, să ajungă în muzeul particular al contelui Giuseppe Primoli, un descendent al lui Luciano Bonaparte, unul dintre frații lui Napoleon.
Experții cred că da Vinci a realizat mai multe portrete nud, dar acestea nu au fost niciodată expuse, fiind considerate ofensatoare. Este evident însă că astfel de opere au inspirat și alți artiști, așa cum ar fi Rafaello, care în 1518 a realizat portretul nud al iubitei sale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 17 Iunie 2009
Stire din Monden : Andreea Raicu a donat un PIX!!!
Marţi, 16 Iunie 2009
Stire din Monden : Să fie de vină criza?
Luni, 15 Iunie 2009
Stire din Monden : Cel mai mare iaht din lume
Pagina a fost generata in 2.8998 secunde