Concurs Efectele crizei asupra vieții cotidiene, în alb și negru

572
O fotografie alb-negru, realizată de americanul Anthony Suau, reflectând efectele crizei economice la nivel microuman, a fost declarată fotografia anului 2008 de către juriul competiției inițiate de World Press Photo.
Fotografia de presă înfățișează un ofițer înarmat din departamentul șerifului din Cuyahoga Country, aflat înt-o casă din Cleveland, Ohio, pentru a evacua locatarii care nu și-au putut plăti ratele la creditul pentru casă. Imaginea ilustrează dezastrul pe care-l lasă în urmă criza mondială: ofițerii verifică imobilul în care obiectele sunt abandonate de proprietarii care nu au mai avut resurse să ramburseze împrumutul bancar. Fotografia, făcută în martie 2008, este parte a unei povești publicată de revista "Time", care a câștigat locul doi la categoria "Viața de zi cu zi" (Daily Life).
"Forța fotografiei stă în opusul ei. Este o perspectivă dublă. Pare o fotografie clasică de tip conflictual, dar este, de fapt, doar despre evacuarea unor oameni din casa lor, ca urmare a lichidării judiciare a ipotecii. Războiul, în sensul său clasic, se poartă acum, de fapt, în casele oamenilor, ca urmare a faptului că aceștia nu-și mai pot plăti ipotecile", a explicat președintele juriului, MaryAnne Golon.
Odată cu premiul, Anthony Suau va primi 10.000 euro și un aparat Canon, în cadrul unei ceremonii care se va desfășura pe 3 mai, la Amsterdam. Ceremonia va fi precedată de trei zile de lecturi, discuții și proiecții fotografice.
La competiție s-au înscris 5.508 fotografi reprezentând 124 de naționalități, cu 9,7% mai mulți decât la ediția precedentă.
World Press Photo este o organizație non-profit cu sediul la Amsterdam, unde a fost fondată în 1955. Activitatea principală a organizației constă în organizarea anuală a celui mai mare și prestigios concurs mondial de fotografie de presă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9735 secunde