23 de ani de când trăim în libertate

511
4
23 de ani de când trăim în libertate - revolutie1989-1356099826.jpg

Articole de la același autor

Au trecut 23 de ani de la Revoluția din 1989 iar evenimentele din decembrie a acelui an au rămas în memoria multor români.


Pe 22 decembrie 1989, în jurul prânzului, Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din sediul Comitetului Central al PCR cu ajutorul unui elicopter. După o scurtă escală la Snagov, cei doi au fost lăsați în zona Titu și preluați de Miliție. În jurul orei 18.00, a aceleiași zile de 21 decembrie 1989, soții Ceaușescu au fost luați și duși într-o unitate militară din Târgoviște. În această zi s-a desfășurat și prima ședință a Comitetului Frontului Salvării Naționale, prezidată de Ion Iliescu. În principalele orașe din România aveau loc lupte de stradă.

În ceea ce privește orașul Constanța, și el a trăit acele clipe de incertitudine. Cu urechea lipită de televizor sau de radio, constăn-țeanul, asemenea oricărui român, trăia intens acele clipe de bucurie nebună. Au curs și la Constanța lacrimi de bucurie, dar și de tristețe.

Astăzi, la 23 de ani de la Revoluție, bilanțul pentru județul de la malul Mării Negre arată astfel: 148 de victime, dintre care 32 de morți și 116 răniți. În Revoluția de la Constanța au murit oameni care nu trebuiau să moară, iar alții au fost răniți. La malul mării, vărsarea de sânge a început târziu, după 22 decembrie, când Ceaușescu era arestat și gloanțele n-ar mai fi avut niciun rost. Constanța a căzut însă în capcana diversiunii teroriste lansate la Televiziunea Română iar Armata a fost bulversată total. Trupe aparținând mai multor unități au fost dispuse în diverse obiective fără a exista o colaborare între ele iar Marina Militară a scos navele de luptă în larg ca urmare a multiplelor ținte neidentificate care apăreau pe ecranele de radar. Astfel, s-au produs o serie de confuzii în care militarii și membrii gărzilor patriotice s-au împușcat între ei și au tras asupra unor civili nevinovați. În Gara CFR Constanța, pe Bulevardul 1 Mai, la releul TV de la Tuzla și în Portul Mangalia s-au produs cele mai tragice situații de acest fel.

Imediat ce au aflat că Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit, con-stănțenii s-au îndreptat spre centrele de putere din oraș. Platoul din fața Județenei de Partid, actualul sediu al Primăriei Con-stanța, s-a umplut de oameni care au început să arunce cu pietre în geamuri și să forțeze ușile de acces în clădire. La un moment dat, prim-secretarul Mihai Marina a ieșit în balcon și a încercat să liniștească mulțimea. Cum aceasta a refuzat, mai mulți revoluționari au intrat cu forța prin balcoane.

Haosul organizatoric care a dominat Constanța în 22 și în 23 decembrie a fost limpezit la 24 decembrie, când contraamiralul Constantin Iordache a hotărât să organizeze alegeri pentru un comitet unic de conducere.

Dacă înainte de fuga lui Ceau-șescu n-au avut curajul să iasă în stradă, constănțenii s-au luptat mai abitir decât toți când a venit vorba de obținerea certificatelor de revoluționari, aducătoare de beneficii. Așa se face că, în Constanța sunt aproximativ 1.000 de revoluționari cu certificate.


Comentează știrea

FMNHKtXwi
30 iulie 2014
SmFNLGnnffdmu

Jp1p2o ytzuyjsvdtyo, [url=http://zraiyjufvlbl.com/]zraiyjufvlbl[/url], [link=http://phpaingoafir.com/]phpaingoafir[/link], http://ndyxjfcolrfm.com/

vSwhmMyqdIAhHmIrzB
30 iulie 2014
gryxKguRbHPB

6bknV3 ggpdldceukkc, [url=http://pomezrierdst.com/]pomezrierdst[/url], [link=http://fmiuefxgbfht.com/]fmiuefxgbfht[/link], http://modmmbwxciqk.com/

JctpBekLHrHdfJQFr
28 august 2014
GrnvhTsfuQPYBxNM

xNGd7c mgxwlfrgexwx, [url=http://oikwrihfrbmc.com/]oikwrihfrbmc[/url], [link=http://ocjtisgbusbk.com/]ocjtisgbusbk[/link], http://ijapqgumtoxr.com/

GFjSSziDzxj
19 septembrie 2014
GSkceWURFUbIdDN

eAy0Mh fvklkoygzyzb, [url=http://lkbbdsxtqwuz.com/]lkbbdsxtqwuz[/url], [link=http://fvlwkseqkhfz.com/]fvlwkseqkhfz[/link], http://klocifxnpdcr.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5422 secunde