A murit președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus. Avea 100 de ani

170
1
A murit președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus. Avea 100 de ani - mirceaionescuq-1505489735.jpg
Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a murit, vineri, în jurul orei 14.00, la domiciliul său din zona de sud a Ploieștiului.

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat în luna martie 2017 pe Mircea Ionescu Quintus la împlinirea vârstei de 100 de ani, iar în data de 15 mai, șeful statului a semnat decretul privind înaintarea în grad de general-maior (în retragere) - cu două stele a fostului președinte al PNL Mircea Ionescu Quintus. El era membru PNL de la vârsta de 19 ani.

Mircea Ionescu Quintus a absolvit Liceul "Sfinții Petru și Pavel" din Ploiești (1927-1934); licențiat al Facultății de Drept din București (1938); specializări în Drept și procedură Penală.

A fost deținut politic, mai mulți ani, în perioada regimului comunist. Ulterior, a devenit deputat de Prahova, ales pe lista PNL, la 20 mai 1990; vicepreședinte al Adunării Deputaților (18 iunie 1990 - septembrie 1991). De asemenea, a fost ministru al Justiției în cabinetul condus de Theodor Stolojan (16 octombrie 1991 - 19 noiembrie 1992)

În Parlament a contribuit la adoptarea unor acte legislative importante, inclusiv a Constituției, iar ca ministru a prezentat și susținut proiectul Legii de organizare judecătorească; a fost implicat în pregătirea alegerilor generale din 27 septembrie 1992.

S-a judecat timp îndelungat cu PNL-Câmpeanu referitor la recunoașterea adevăratului PNL. La 21 octombrie 1994 TMB decide că aripa Quintus este reprezentanta legală a PNL.

A fost, rând pe rând, vicepreședinte al Senatului din partea grupului parlamentar al PNL, președinte al Senatului, senator de Prahova.

La 5 iulie 2002 Mircea Ionescu Quintus a fost ales președinte de onoare al PNL.

În august 2006 își dă demisia din funcția de președinte onorific, ca urmare a acuzației de colaborare cu Securitatea. Mircea Ionescu Quintus a precizat, însă, că a dat declarații și nu note informative la fosta Securitate.

A fost membru al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România; Veteran de război, decorat în 1942 cu Ordinul "Coroana României" cu spade și panglici de Virtute Militară.

Comentează știrea

Gigi
16 septembrie 2017
Da !

Ca si Radu Campeanu , prietenul sau , ca si alti 90% dintre ,,seniorii'' liberali , tata Quintus a fost un securist bun ... Ma rog , asa zice el , asa a zis si CNSAS - institutia aflata la remorca PSD-PNL . Astfel , daca ne-am lua dupa epigramistul centenar , el doar a consiliat Securitatea . Adica , ghicea , dupa semne doar de el stiute , ca cei care plecau in strainatate , sigur se vor intoarce ... Toti ! Astfel , a fost de folos si celor haituiti de securistii lui Ceasca , dar si securistilor care aparau tara noastra draga , comunismul etc. ... Daca , insa , ne-am lua dupa analistii stupizi de la CNSAS , liberalul a fost informator al Securitatii , dar nu a facut politie politica , ci probabil , ceva dari de seama , inrudite cu epigramele latraului . Daca citim insa aceste ,,dari de seama'' , vom vedea dimensiunea reala a delatorului , care , mai multi ani , ori a fost platit , ori a fost favorizat de regim pentru munca sa ,,onesta'' si care , daca va mai amintiti , a fost tinuta la secret dupa Revolutie , atat de catre marlan , dar si de catre liberali . Ca o concluzie , este imposibil sa ai caracter si sa traiesti 100 de ani , cu asemenea povara in suflet ... Unii dintre apropiatii sai au spus ca ,,s-a ridicat la cer'' , dar trebuie corectati : nu s-a ridicat la cer , ci s-a coborat undeva in pamant , unde il vor devora viermii , in scurt timp ! Iar partidul , aflat in disolutie , il va urma curand ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2608 secunde