Aeroportul Kogălniceanu și Portul Constanța, puncte strategice pentru SUA

1129
Aeroportul Kogălniceanu și Portul Constanța, puncte strategice pentru SUA - 41d08e404a6c3243322e80de92a57edd.jpg
Utilizarea Aeroportului Kogălniceanu și a Portului Constanța de către Statele Unite ale Americii pentru traficul dinspre și către Irak și Afganistan va fi "pe termen lung", a anunțat președintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri dimineață. Șeful statului a adăugat că, temporar, Aeroportul Kogălniceanu va deservi patru avioane cisternă și patru avioane de transport C-17.
Aceste declarații vin ca urmare a unor decizii luate de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care a aprobat, în ședința de luni seară, utilizarea Aeroportului Mihail Kogălniceanu și a Portului Constanța pentru tranzitul către și dinspre Irak și Afganistan.
"A fost o ședință care a avut două subiecte pe ordinea de zi. Primul
s-a referit la solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul Mihail Kogălniceanu și Portul Constanța ca infrastructuri de tranzit pentru transportul de militari și tehnică militară către Irak și Afganistan, dar și pentru transportul de militari și tehnică militară din Irak și Afganistan către Europa. În felul acesta, Aeroportul Kogălniceanu și Portul Constanța devin două infrastructuri strategice și pentru SUA, nu numai pentru România", a precizat șeful statului.
Traian Băsescu a declarat că procesul se va derula în primele două luni "în vederea autorizării", apoi va funcționa autorizat, fără supraveghere SUA. "Procesul se va derula în primele două luni în vederea autorizării, după care va funcționa autorizat, fără supraveghere americană, în baza acordului dintre România și Statele Unite. De asemenea, temporar, având în vedere că una din bazele din Mediterana este într-un proces de modernizare, pe Kogălniceanu vor putea staționa patru avioane-cisternă ale Statelor Unite și patru avioane de transport C-17. Acestea sunt doar temporar, problematica legată de tranzit este una pe termen lung. Cu privire la acest subiect, voi transmite astăzi (n.r. - ieri) Parlamentului scrisorile prin care îi informez cu privire la decizia luată", a explicat președintele.

Conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Aeroportului Mihail Kogălniceanu, Laura Mihai, la momentul actual, sunt găzduite patru avioane de tip C130 Hercules ce aparțin forței militare americane.
La rândul său, Ionel Manafu, directorul Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu, a precizat că unitatea este pregătită pentru a găzdui aterizarea celor opt avioane menționate de către șeful statu-
lui.
"Unitatea este pregătită și s-a început deja respectarea protoco-lului încheiat de către CSAT. Suntem în stadiu de stand-by. Aeroportul Mihail Kogălniceanu are oricum o capacitate de găzduire foarte mare, așa că venirea celor patru avioane de tip C-17 și a celor patru avioane de tip cisternă nu va fi o problemă", a declarat Manafu.

Președintele Traian Băsescu a vorbit și despre amplasarea scutului anti-rachetă pe teritoriul României, locația aleasă pentru acest obiectiv fiind fosta bază aeriană de la Deveselu, din județul Olt.
"Am aprobat ca locul de amplasare a sistemului anti-rachetă să fie la Deveselu, în județul Olt. Precizez, comandantul bazei este ofițer român. Nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forțelor aeriene române, care este parțial utilizată și de sistemul anti-rachetă. 200 de militari americani vor fi dislocați la baza militară de la Deveselu", a declarat Băsescu.
Potrivit șefului statului, au fost analizate mai multe locații, fiind necesar să se țină cont în alegere de circa 120 de parametri care trebuia îndepliniți pentru ca sistemul să fie în siguranță.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7356 secunde