Aleșii locali își păstrează mandatele chiar dacă partidul pe lista căruia au candidat fuzionează

117
Aleșii locali își păstrează mandatele chiar dacă partidul pe lista căruia au candidat fuzionează - camera13364828491368013175138251-1527675727.jpg
Camera Deputaților a decis, miercuri, cu 171 voturi pentru, 96 împotrivă și 3 abțineri, modificarea Legii statutului aleșilor locali, stabilind ca mandatul consilierilor, primarilor și președinților consiliilor județene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid, potrivit Agerpres.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.393/2004, în sensul că pierderea de către alesul local a calității de membru al partidului politic pe lista căruia a candidat să nu determine pierderea mandatului de ales local, în situația unei fuziuni prin absorbția partidului politic respectiv.

Conform textelor adoptate, calitatea de consilier local și județean încetează de drept înainte de expirarea duratei mandatului în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau a organizației minorităților naționale pe a cărei listă de competitori electorali a fost ales, cu excepția partidelor politice care au fuzionat, situație în care consilierul devine independent.

De asemenea, calitatea de primar și, respectiv, de președinte de consiliu județean încetează de drept înaintea expirării duratei normale a mandatului în cazul pierderii prin demisie a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepția partidelor politice care au fuzionat, situație în care primarul devine independent, după cum a decis Comisia juridică.

În prezent, în Statutul aleșilor locali nu este prevăzută această excepție în cazul pierderii mandatelor.

Deputatul USR Cătălin Drulă a spus că aceste prevederi sunt cu dedicație pentru UNPR. "Lege cu dedicație pentru UNPR. Traseismul politic trebuie oprit. USR spune nu acestei legi", a adăugat Drulă.

Deputatul PMP Petru Movilă a criticat acest proiect: "Această lege nu are nimic cu normalitatea din România: să creezi condiții anticonstituționale, antieuropene prin care se permite fuga de la un partid la altul a aleșilor locali...".

Potrivit deputatului PNL Florin Roman, liberalii consideră că nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, Senatul este for decizional, scrie romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9995 secunde