Anca Dragu: „Adeverinţa electronică verde nu este o condiţionare”

285
Anca Dragu: „Adeverinţa electronică verde nu este o condiţionare” - senatancadragu-1622655914.jpg
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat miercuri că adeverinţa electronică verde nu reprezintă o condiţionare sau o punere într-o situaţie defavorizată a celor care nu au vaccin.

„Eu sper că lucrurile vor intra pe făgaş normal, că vom putea avea acest certificat. Repet, nu este o condiţionare şi nu este o punere într-o situaţie defavorizată a celor care nu au vaccin, pentru că ei pot dovedi că sunt sănătoşi prin aceste mijloace: prin testul PCR şi prin anticorpi”, a spus Anca Dragu.

Plenul Senatului a retrimis, miercuri, Comisiei pentru Afaceri Europene două propuneri de Regulament al Parlamentului European privind cadrul pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor electronice verzi - documente interoperabile de vaccinare, de testare şi de vindecare, în vederea facilitării liberei circulaţii în timpul pandemiei de COVID-19.

Cele două Regulamente îi vizează pe cetăţenii statelor membre UE şi resortisanţii ţărilor terţe a căror şedere sau reşedinţă pe teritoriul unui stat membru este legală în timpul pandemiei.

Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a explicat pe 11 mai, când Comisia a avizat favorabil cele două propuneri, că prin cele două recomandări de Regulamente se instituie cadrul legal european unitar pentru a avea funcţională o adeverinţă electronică verde, pentru a nu lăsa posibilitatea statelor membre al Uniunii să legifereze în mod separat şi neunitar, condiţii care ar afecta exerciţiul unei libertăţi fundamentale prevăzute în Tratatul Uniunii - libera circulaţie.

Documentul are trei componente: titularul s-a vaccinat (cu ce tip şi numărul de doze), certifică pentru titular că s-a testat în vederea unei călătorii pe teritoriul unui stat membru sau atestă adeverinţa de vindecare pentru cei care s-au vindecat în urma bolii.

Ambele Regulamente vor fi suspendate la finalul pandemiei COVID 19 şi se vor aplica din nou în cazul unei alte pandemii.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3171 secunde