"Așure", sărbătorită de turcii din Constanța

913
Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) marchează, astăzi, una dintre cele mai iubite sărbători religioase ale musulmanilor de pretutindeni, "Așure".
Potrivit purtătorului de cuvânt al UDTR, Sorina Asan, în ziua de Așure și toată luna Muharrem, turcoaicele pregătesc după o rețetă moștenită din generație în generație, un desert care conține minimum nouă ingrediente din care nu lipsesc: grâul, năutul, caisele uscate, migdalele, nuca, smochinele, alunele, apa de trandafiri și stafidele.
"La baza sărbătorii, stă legenda pe care o întâlnim în Tora, Evanghelie și Coran a personajului biblic Noe, care ajunge după Potop cu arca pe uscat și pregătește o mâncare din ultimele ingrediente rămase pe corabie. Turcii din Dobrogea privesc această zi ca pe una în care Omul, cu voia lui Allah continuă să trăiască. În istoria religiei islamice, ziua Așure se regăsește și ca zi de doliu, deoarece, în această zi, Husein a căzut erou la Kerbala. Ziua este întâmpinată cu cântece cu caracter laic și religios", a explicat Sorina Asan.
Ea a mai precizat că evenimentul este organizat de Comisia de Religie din cadrul UDTR și va avea loc la sediul Uniunii din Constanța.
La eveniment, este așteptată să participe și Füsun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2768 secunde