Ateii nu vor putea fi secretari de stat, miniștri sau președinți ai țării!

860
6
Ateii nu vor putea fi secretari de stat, miniștri sau președinți ai țării! - remuscernea24-1370783630.jpg

Articole de la același autor

Deputatul Colegiului 9 din Constanța, Remus Cernea, și-a exprimat nemulțumirea deoarece numai o persoană religioasă care are o credință monoteistă poate deveni secretar de stat, ministru, premier sau președinte în statul român, conform votului Comisiei de revizuire a Constituției. Cernea este ateu și nu s-a ferit niciodată să spună acest lucru. 

"Comisia pentru revizuirea Constituției a votat pentru a interzice unei persoane fără religie să poată fi președinte, prim ministru, ministru sau secretar de stat în România. Amendamentul propus de mine pentru a permite și jurământul de credință fără formula religioasă - Așa să îmi ajute Dumnezeu -, dar jurând pe onoare și conștiință, a fost respins cu largă majoritate, primind doar un vot pentru, din partea reprezentantului UDMR", a declarat Remus Cernea.

Propunerea și argumentația lui Cernea viza un articol din Constituție referitor la jurământul de credință depus de persoanele care nu au o credință religioasă monoteistă sau nu au nicio religie, în calitate de președinte al României, prim-ministru, ministru sau de membru al guvernului.

"Propun ca formula religioasă - Așa să-mi ajute Dumnezeu! - de încheiere a jurământului de credință prevăzut de Constituție la art. 82 pentru președintele României să fie înlocuită cu jurământul pe onoare și conștiință, versiune prevăzută de legea nr. 8 din 2002 privind jurământul parlamentarilor, în cazul acelor persoane care nu au religie monoteistă sau nicio religie. Astfel, propun adăugarea unui alineat cu următorul conținut: Jurământul de credință se poate depune și fără formula religioasă, aceasta putând fi înlocuită cu formula: Jur pe onoare și conștiință, care prefațează jurământul", se spune în propunerea inițiată de Remus Cernea.

El a motivat această propunere pe considerentul că jurământul de credință față de patrie și popor pe care trebuie să-l depună membrii Guvernului, miniștrii, secretarii de stat, primul ministru și președintele României se încheie cu formula religioasă și este obligatoriu pentru preluarea mandatului, lucru care nu i se pare normal.

"Țările din Europa nu mai au această formulă obligatorie a jurământului. Ea este prevăzută în unele legislații naționale, dar ca formulă opțională. Acele persoane care nu au o religie sau care nu au o religie monoteistă, de exemplu, sunt budiști, religie în care nu există Dumnezeu, sau hinduiști, sau șintoiști unde sunt mai mulți zei, sau care sunt atee, agnostice, liber-cugetătoare, așadar nu au o religie, își pot vedea drepturile politice restricționate pentru că ele nu-și pot prelua mandatul dacă nu depun jurământul. Ar fi un conflict al acestei prevederi cu libertatea lor de gândire, conștiință și religie prevăzută de

Art. 9 al Convenției Europene a Drepturilor Omului", a explicat parlamentarul.

El a mai spus că, potrivit noii Constituții, mandatul de președinte, prim-ministru, ministru sau membru al guvernului intră în vigoare după depunerea jurământului de credință față de țară și popor, în cazul parlamentarilor lucrurile fiind altfel.

"Mandatul de președinte, prim-ministru, ministru sau membru al guvernului intră în vigoare după depunerea jurământului de credință față de țară și popor. Or, în cazul parlamentarilor, se poate depune jurământul pe onoare și conștiință, jurământ fără formula religioasă.

În cazul parlamentarilor, deja există această opțiune pentru persoanele care nu au o religie sau care nu au o religie monoteistă. Același lucru ar trebui să fie prevăzut și în Constituție pentru persoanele care nu au o religie, astfel încât formula religioasă să fie opțională. O democrație trebuie să respecte dreptul fiecăruia la libertatea de gândire, de conștiință și de religie", a concluzionat Remus Cernea.

Comentează știrea

Miruna
10 iunie 2013
cata ipocrizie, pai nu a fost ales ateul iliescu de cca 80% din populatia(indobitocita) a acestei tari?

si nu au f st alesi de peste 20 ani deputati,senatori si primaro tot felul de insi nu doar crestini doar cu numele,atei,necredinciosi dar unii pot fi numiti satanici sau mai rai ca paganii..nu vreau sa dau exemple din urbea noastra sa nu spuna unii ca am ceva cu anumite persoane ,dar toata lumea ii stie

alice
10 iunie 2013
Corect....

alesii neamului nu pot fi decat persoane credincioase!!! altfel cum ar fi posibil ca preotii sa se roage pentru sanatatea si bunastarea celor alesi la fiecare slujba bisericeasca? ca doar alesii poporului de 23 de ani ne fura ca intre crestini!!! daca pana si Mazare a fost de Paste la biserica....

Geo
10 iunie 2013
Of,of mai Cerneo !

Baiatul asta abordeaza numai subiecte de la periferie.Zau asa,ziceam si noi ca avem partidul verzilor care sa militeze foarte vocal si prin targ si pe afara impotriva despaduririlor,impotriva mafiei care impute tara cu gunoaie si alte substante toxice. Cand colo,pe Cernea-l doare-n cur de homosexuali sau de partea pur formala din juramant la investire.Pai atei ca tine,,,MUSIU'' au tot condus tara,cu tot juramantul in fata lui Dumnezeu ! Esti multumit de ce au facut? Cerneo,hai mergi de papa grisul si la culcare.Cand te vei face mare,vei vedea alfel lucrurile!

Miruna
10 iunie 2013
pai mazariche este sfant al bisericii ortodoxe conform afirmatiilor teodosni..pardon, inalt preasfintiei sale,teodosie;))

de rasul curcilor,un curvar hotz si mincinos sa fie sfant:))

Răspuns la: Corect....
Adăugat de : alice, 10 iunie 2013
alesii neamului nu pot fi decat persoane credincioase!!! altfel cum ar fi posibil ca preotii sa se roage pentru sanatatea si bunastarea celor alesi...
Me, myself & I
10 iunie 2013
Subiect de doi bani

nicio comisie anti-discriminare nu va aviza un asemenea articol.

nicolaie
11 iunie 2013
Corect

Remus,ai dreptate si de data asta.Daca se va introduce taxa pe cult,multi vor fi atei.De asta le e frica.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 01 Iunie 2013
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte politică
Pagina a fost generata in 0.2907 secunde