Băsescu, sfat pentru Iohannis: Ar trebui să organizeze referendum

503
Băsescu, sfat pentru Iohannis: Ar trebui să organizeze referendum - basescu-1528031490.jpg
După decizia Curții Constituționale Române (CCR) care stabilește că președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce din funcție pe șefa DNA Laura Codruța Kovesi, mai mulți lideri politici și-au exprimat părerile referitoare la această situație. 


În acest context, invitat la un post de televiziune, fostul președinte, senatorul Traian Băsescu, a declarat că președintele Klaus Iohannis ar trebui să organizeze un referendum prin care alegătorii să decidă cine trebuie să numească procurorii-șefi de la nivel central.


Traian Băsescu crede că referendumul ar trebui organizat cât mai repede, iar până la finalizarea acestuia, președintele Iohannis ar putea ignora decizia Curții Constituționale cu privire la revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.


"Sunteți de acord ca președintele României să fie implicat în numirea procurorilor-șefi la parchete? Aceasta este întrebarea care trebuie adresată la referendum. Curtea Constituțională a României trebuie să valideze referendumul și să fie prima care să îl aplice. Dacă pierde referendumul, atunci Iohannis trebuie să plece acasă, la Sibiu. Trebuie să joace acest referendum, pentru că decizia CCR rămâne și vom avea președinți fără atribuțiuni, președinți care nu mai stabilesc echilibrul între partidele politice care influențează guvernul și justiție. Este foarte important acest echilibru ținut cu două chei: președinte și ministru, care este al unui partid politic și are o majoritate parlamentară care îl presează. Soluția este referendum obligatoriu, indiferent dacă îl suspendă. Dacă este și suspendare, le face pe amândouă deodată, într-o singură sesiune. Dacă învinge la referendum, al doilea mandat de președinte este ca și pus pe masă", a declarat Traian Băsescu la B1TV.


Băsescu a susținut că la finalul mandatelor sale de președinte a lăsat justiția izolată de factorul politic.


"Am lăsat funcția de președinte intactă ca atribuțiuni și justiție izolată de factorul politic. Astăzi suntem într-un moment de cumpănă, care trebuie tratat ca atare. Președintelui i se iau tot mai mult din atribuțiuni din șef al politicii externe. Merge doamna Dăncilă în străinătate, stabilește președintele Camerei Deputaților mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele nu este consultat pe probleme de politică externă. Este din când în când trimis la Sofia, eventual, să stea la masă cu kosovarii. Președintele trebuie sprijinit acum, pentru că țara se pregătește să intre într-un derapaj. Pe politică externă, pe de o parte. Odată intrat într-un derapaj pe politică externă, este și derapaj de securitate. Sunt legate politica externă și securitatea, de asta sunt la președinte amândouă. Și pe justiție, pe de altă parte, după decizia pe care eu o consider neinspirată a Curții Constituționale, chiar dacă sunt argumente frumos scrise. Dar trebuie citit argumentul odată cu Constituția, nu doar trimitere la articole din Constituție", a mai spus senatorul Traian Băsescu.


Reamintim că, săptămâna trecută, Curtea Constituțională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.


Curtea Constituțională a arătat, în comunicatul oficial privind decizia de existență a conflictului instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Rămâne de văzut ce va face președintele Klaus Iohannis care până acum nu a avut nicio ieșire publică pe această temă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9297 secunde