Bugetul Autorității Electorale Permanente va fi suplimentat de Guvern cu 7,8 milioane de lei

137

Articole de la același autor

Bugetul Autorității Electorale Permanente (AEP) va fi suplimentat de Guvern cu 7,8 milioane lei, pentru finalizarea procesului de realizare a Registrului electoral, conform unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică.

Banii vor fi alocați din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, conform proiectului.

În nota de fundamentare se arată că în bugetul AEP nu au fost alocate fonduri pentru această operațiune și se argumentează că Registrul electoral va asigura, printre altele, posibilitatea tuturor cetățenilor de a verifica online dacă sunt luați în evidență în vederea exercitării dreptului de vot.

Actul normativ mai arată că, prin acest registru, primarii vor actualiza delimitarea secțiilor de votare, vor fi verificate cerințele legale privind întocmirea și actualizarea listelor electorale permanente și a copiilor de pe acestea și va fi evitat votul ilegal prin mai multe mecanisme de control.

Conform legislației în vigoare, Autoritatea Electorală Permanentă este obligată să realizeze Registrul electoral până la alegerile parlamentare din acest an.

În documentul citat este precizat că, în 2011, acest sistem a fost implementat la nivel central, urmând ca în 2012 să fie extins la nivelul fiecărei primării din țară.

"Alegerile pentru Camera Deputaților și Senat urmează să aibă loc cel mai târziu la sfârșitul lunii noiembrie. Aplicația informatică ce va permite crearea și gestionarea bazei de date cu toți cetățenii români cu drept de vot, gestionarea delimitării secțiilor de votare și elaborarea cu acuratețe maximă a listelor de alegători se află în curs de realizare", se arată în document.

Conform proiectului, o astfel de soluție informatică va evita disfuncționalitățile în înregistrarea alegătorilor și "atingerile" pe care le pot suferi credibilitatea și corectitudinea procesului electoral în cazul în care acest registru nu va fi finalizat în timp util.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3522 secunde