În pofida "situației cotoioase" deplânse de Mazăre,

Bugetul municipiului Constanța pe 2010 este "condimentat" cu investiții în stațiunea Mamaia

2268
Bugetul municipiului Constanța pe 2010 este
Administrația publică locală din Constanța anunța, înainte de aprobarea, în Consiliul Local Municipal, a bugetului pe 2010, că anul acesta nu va face investiții, dat fiind faptul că bugetul este unul modest, de criză. Mai mult, deplângând "situația cotoioasă" a bugetului pe 2010, primarul Radu Mazăre anunța într-o conferință de presă susținută la începutul anului că renunță chiar și la "jucăriile" sale: concursurile cu bărcuțe și avioane și festivalul de salsa.
Cu toate acestea, însă, proiectul de buget prevede, totuși, o serie de "cheltuieli de investiții". Concret, în "Programul de investiții al Municipiului Constanța pe anul 2010 - Lista obiectivelor de investiții, anexa 3 la bugetul local" sunt enumerate mai multe cheltuieli pentru investiții, în cazul cărora figurează, la capitolul 59 -"Autorități publice și acțiuni externe", următoarea repartizare a fondurilor bugetare: 11.849 mii lei, din care 1.629 mii lei de la fondul de rulment și 10.220 mii lei din bugetul local.
Este vorba de studii și proiecte în care vor fi investiți bani atât din bugetul local, cât și din fondul de rulment. Astfel, 8.900 mii lei, fonduri din bugetul local, vor fi direcționați către proiectarea și execuția ansamblului de locuințe ieftine pentru tineri, destinate cumpărării, cartierul al doilea, din strada Ștefăniță Vodă. Investiția pare riscantă în contextul în care primarul însuși declara, în luna noiembrie a anului trecut, că în ceea ce privește demararea lucrărilor la al doilea cartier de blocuri e indicat ca municipalitatea să mai aștepte o perioadă, pentru a-și lua un termen de precauție: "Aș începe construcția abia după ce vedem cum decurge primul bloc, prima plată, să nu riscăm", explica Mazăre. De atunci și până în prezent mai mulți constructori s-au retras din proiect pe fondul crizei financiare care se acutizează, iar administrația a introdus un amendament, prin care tinerii care urmează să se mute în locuințe sunt nevoiți să achite, cu patru luni înainte de primirea cheilor, 20% din valoarea totală a garsonierei sau apartamentului. În acest context, e puțin probabil că tinerii să dea navală să plătească avansul și, deci, ca primul cartier de blocuri să fie locuit prea curând.
O altă cheltuială va fi făcută din fondul de rulment, valoarea sa fiind de 1.629 mii lei pentru Proiectarea Rivierei Tomis, între stațiunea Mamaia și portul turistic Tomis. Șoseaua de coastă, această "fată Morgana" a social-democraților constănțeni revine, deci, printre prioritățile municipalității de la malul mării.
În continuare, 60 mii lei din bugetul local vor fi direcționați spre documentația tehnico-economică în vederea accesării fondurilor structurale pentru proiectul "Construirea unei parcări supraetajate, zona Spital Clinic județean de Urgență Constanța", în timp ce 210 mii lei, tot din bugetul local, vor fi investiți în elaborarea studiului de fezabilitate (SF), a proiectului tehnic (PT) și a detaliilor de execuție (DDE) pentru proiectul numit "Reabilitarea și creșterea atractivității turistice a Zonei Peninsulare a municipiului Constanța - Reabilitarea și modernizarea pasarelei și a scărilor de acces din zona Piața Ovidiu - Port Tomis".
Totodată, administrația publică locală a alocat 420 de mii lei din bugetul local pentru un proiect similar, care prevede "Reabilitarea promenadei și a spațiilor verzi din zona Vraja Mării - Cazinou - Port Tomis", dar și 210 mii lei pentru "Reabilitarea accesului pietonal între plaja Modern și strada Mircea cel Bătrân, inclusiv reabilitarea esplanadei".
Și pentru că municipalitatea nu se dezminte atunci când vine vorba de "copilul său de suflet", stațiunea Mamaia, în bugetul local provizoriu pentru 2010 este prevăzută și suma de 420 mii lei pentru elaborarea SF-ului, a PT-ului și a detaliilor de execuție pentru proiectul integrat "Mamaia - produs turistic internațional" - Proiecte: "Reabilitare și reamenajare piațeta Perla", "Reabilitare și reamenajare promenada Perla Cazinou - Mamaia", "Reabilitare și reamenajare Piațeta Cazinou Mama-ia", "Reabilitarea și reamenajarea promenadei Cazinou Club Castel până la limita administrativă a Municipiului Constanța - Tronson 1: Ca-zinou Club Castel - Hotel Palm Beach".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0914 secunde