Cabinetul Boc IV a fost învestit, ieri, în Parlament

371
Cabinetul Boc IV a fost învestit, ieri, în Parlament - bf96bfac056034dba4fd8ec23986949d.jpg
Senatorii și deputații s-au reunit, ieri, în plenul Parlamentului pentru a acorda votul de învestitură noului Cabinet Boc, format din 15 miniștri, un premier și un vicepremier fără portofoliu - președintele UDMR Marko Bela. Guvernul a trecut de Parlament cu 276 de voturi "pentru" și 135 de voturi "împotrivă".
Potrivit președintelui Camerei Deputaților, Roberta Anastase, din totalul de 470 de parlamentari, au fost prezenți 311 și absenți 159. Cele mai multe absențe s-au înregistrat în rândul PSD.
Ședința a început cu 50 de minute întârziere, iar după aprobarea ordinii de zi, a luat cuvântul Emil Boc, desemnat pentru funcția de prim-ministru, în vederea prezentării programului și a listei Guvernului.
Premierul desemnat a solicitat parlamentarilor un vot de încredere pentru a face "ceea ce trebuie pentru România", a mulțumit PD-L, UDMR, minorităților și independenților pentru susținerea declarată și a asigurat formațiunile rămase în opoziție de "respect și apreciere".
Democrat-liberalul a ținut să răspundă unor critici formulate de liderul PSD Mircea Geoană, privind impozitul minim și subvențiile în agricultură, subliniind că toate deciziile au fost luate în 2009 alături de PSD. "De exemplu, acordul cu FMI a fost decis cu dumneavoastră la masă și toate măsurile pe care le-am implementat au fost decise împreună. Nicio măsură nu a fost adăugată sau ștearsă", a arătat Boc.
El a precizat că i-a solicitat ministrului de Finanțe să regândească impozitul minim, astfel încât acesta "să se transforme cu adevărat într-un impozit forfetar restrâns doar la acele domenii unde evaziunea fiscală nu poate fi combătută".
Liderii PSD și PNL - Mircea Geoană și Crin Antonescu - au precizat că rămân consecvenți votului dat prin moțiunea de cenzură de acum două luni și vor vota împotriva noii liste prezentate de Emil Boc, încurajându-și colegii de partid să le urmeze gestul.
Pentru a fi învestit, Guvernul avea nevoie de minimum 236 de voturi favorabile. Ieri după-amiază, Cabinetul Boc IV a primit 276 de voturi "pentru" și 135 de voturi "împotrivă", procesul de votare fiind secret cu bile.
Prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, după anunțarea votului pentru învestirea Guvernului Boc, că au fost maximum trei parlamentari liberali care nu au votat la vedere, urmând să propună excluderea lor după sărbătorile de iarnă.
După învestirea noului Guvern de către Parlament, premierul Emil Boc a declarat că acest moment nu este neapărat unul "de bucurie", ci de responsabilitate și muncă și și-a exprimat speranța că începe o nouă etapă a vieții democratice, dominată de "pragmatism și eficiență".
De asemenea, Boc a anunțat, pentru aceeași zi, programul noului Guvern: depunerea jurământului în fața președintelui României, preluarea ministerelor, iar de la ora 18.00, o ședință de Guvern pentru a aproba Legea bugetului de stat pe 2010.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.768 secunde