Câinii din Constanța, în atenția USR. Poate Primăria Constanța să-i sterilizeze gratuit?

1017
Câinii din Constanța, în atenția USR. Poate Primăria Constanța să-i sterilizeze gratuit? - cainiidinconstantainatentia-1550616144.jpg

Articole de la același autor

Având în vedere existența numărului mare de animale fără stăpân de pe străzile Constanței, nedemnă pentru un oraș european, reprezentanții USR Constanța au tras un semnal de alarmă în acest sens și au spus că  trebuie găsită neapărat o soluție care să producă efecte pe termen mediu și lung. 


Principalele cauze ale apariției animalelor fără stăpân sunt reprezentate, după cum se precizează și în recomandările Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE), animalele cu stăpân nesterilizate, abandonul și câinii fără stăpân care se reproduc necontrolat. 


În acest context, Uniunea Salvați România Filiala Constanța a înaintat, zilele trecute, primarului și consilierilor municipiului Constanța o solicitare de finanțare, începând chiar din acest an, a unui program de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu sau fără stăpân. 


Alături de expunerea de motive, USR Filiala Constanța a prezentat și un proiect de hotărâre de Consiliu Local în acest sens. 
"Până acum, autoritățile locale au apelat la metode costisitoare și ineficiente în abordarea problemei câinilor fără stăpân, metode care au provocat suferințe și moarte animalelor și antagonizarea unor grupuri din societate, fără a rezolva problema. Nu mai departe de anul trecut, aduceam la cunoștința dumneavoastră că într-un interval mai mic de doi ani, autoritatea locală a cheltuit 531.455,43 lei (suma nefiind finală) și, cu toate acestea, numărul animalelor fără stăpân a crescut. Ne-am propus să nu promitem soluții rapide nerealiste, ci să ne orientăm către cauzele care au generat problema și să căutăm soluții pe termen lung. Iar printre aceste cauze se numără tocmai nesterilizarea animalelor cu stăpân, abandonul puilor unor astfel de câini pe domeniul public și reproducerea necontrolată a câinilor fără stăpân. Programul pe care îl propunem nu poate rezolva singur problema, dar e un punct de plecare important și necesar", au precizat cei de la USR Constanța. 


Cât costă sterilizarea unui câine 
Drept urmare, susțin cei de la USR, cea mai bună soluție pentru a limita acest fenomen este suportarea, din bugetul Consiliului Local, a costurilor cu sterilizarea animalelor cu stăpân, fără pedigree, și a celor fără stăpân. Acest program se poate realiza prin întocmirea unui protocol de colaborare între Primăria Constanța și cabinetele veterinare (în cazul câinilor cu stăpân), și asociațiile pentru protecția animalelor care doresc să facă parte din program (în cazul câinilor fără stăpân). 


"În urma solicitării noastre în acest sens, și-au arătat disponibilitatea de a participa la programe de sterilizare gratuită, în colaborare cu Primăria Constanța, câteva cabinete veterinare din municipiul Constanța. Costurile precizate de acestea se ridică la 100 lei pentru un câine mascul și 150 lei pentru o femelă. De asemenea, din discuțiile purtate cu reprezentanții Animal Society - asociație care s-a implicat deja în astfel de campanii alături de autoritățile locale, inclusiv în Agigea - a rezultat că această asociație ar putea participa la două astfel de campanii pe an, având nevoie din partea primăriei doar de spațiul adecvat desfășurării intervențiilor și de cazare și masă pentru membrii echipei. În consecință, am transmis solicitarea ca, la întocmirea bugetului local pentru anul în curs, să se aibă în vedere alocarea sumei de aproximativ 750.000 lei, necesară derulării unui program de sterilizare gratuită. Metoda sterilizării este unanim acceptată ca fiind cea mai eficientă metodă de reducere a numărului câinilor fără stăpân, varianta aleasă până acum de administrație fiind pe cât de costisitoare, pe atât de ineficientă", a declarat Remus Negoi, președintele USR Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2742 secunde