Camera Deputaților a adoptat, ieri, Legea lustrației

584
Camera Deputaților a adoptat, ieri, Legea lustrației, cu 203 voturi "pentru", 40 de voturi "împotrivă" și 12 abțineri. Legea a fost votată prin apel nominal, notează Mediafax. În cazul acestui act normativ, Camera Deputaților este forul decizional.
Ea prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcții și demnități publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere și din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Printre persoanele care fac obiectul legii și nu vor putea candida sau fi numite în funcții publice se află persoanele care au ocupat funcții de conducere retribuite de PCR și cele care au deținut calitatea de membru al Consiliului de Stat și al Consiliului de Miniștri, cele care au fost secretari, prim-secretari sau cele care au exercitat funcții de activist în cadrul aparatului de propagandă sau care au deținut calitatea de șefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare românești din străinătate.
Ei nu pot fi aleși sau nu pot fi numiți pe o perioadă de cinci ani consecutiv de la intrarea în vigoare a legii pentru demnități și funcții publice, cum ar fi cea de președinte al țării, senator, deputat, membru al CSM, consilieri locali și județeni, consilieri prezidențiali sau de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, membri ai Guvernului, judecători ai Curții Constituționale, avocatul poporului, membru în CA sau în conducerea executivă a BNR sau a altor bănci de stat sau membru în CA sau AGA ale regiilor naționale, companiilor naționale, președinte sau vicepreședinte al ICCJ, procurori generali, membri în conducerea ANI.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2738 secunde