"Candidați" la președinție fără buletin

1399
Pe lângă candidații la Președinția României, înscriși oficial în cursă, alți opt români au râvnit la cea mai înaltă funcție în stat, dar au rămas doar cu dorința de a candida. Pentru alegerile prezidențiale din 22 noiembrie 2009, Biroul Electoral Central (BEC) a respins candidaturile a șapte independenți, dar și pe cea a candidatului "Uniunii persoanelor care nu votează din România".
Din postura de independent, Sabim Bâltac s-a prezentat la BEC pentru a se înscrie în cursa pentru prezidențiale, dar fără a avea și lista de susținători prevăzută de lege. Emilian Floria Popescu, și el independent, a avut același neajuns la dosar, respectiv lipsa listei de susținători, motiv pentru care BEC a procedat în consecință.
Tot ca independent dorea să se înscrie în cursa pentru fotoliul de președinte și Maria Zetea, care pe lângă faptul că nu a avut lista de susținători, ea nu a depus la BEC nici declarația de avere, declarația de interese și pe cea pe proprie răspundere în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.
BEC a respins și candidatura lui Lascu Ioan, acesta depunând și el dosarul incomplet. Printre actele care îi lipseau de la dosar se nu-măra și copia după actul de iden-titate. Nici independentul Boancă Nicolae nu a considerat ca fiind necesar să atașeze la dosar o copie după actul de identitate, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care BEC i-a respins și lui candidatura.
Marius Iulian Mirea, și el un independent dornic să se regăsească pe buletinul de vot pentru alegerile din 22 noiembrie, a călcat strâmb, "uitând" să atașeze la dosar, printre altele, aceeași copie după actul de identitate.
Cel de-al șaptelea independent, Doina Elena Noghin, s-a prezentat la BEC cu doar 754 de semnături din cele minim 200.000 necesare pentru a intra în cursa electorală.
"Uniunea persoanelor care nu votează din România" l-a propus pentru cea mai înaltă funcție în stat pe Cornel Cernoschi. Neinspirată alegere pentru că, așa cum reiese din Decizia nr. 8 emisă de BEC, pretendentul lor nu va împlini vârsta de 35 de ani până la sfârșitul anului, vârstă care i-ar fi oferit dreptul să intre în cursă. Cernoschi nu a avut la dosar nici numărul necesar de semnături, astfel că BEC a avut cel puțin două motive întemeiate să îi respingă și lui, ca și celorlalți șapte pretendenți ghinioniști, cererea de candidatură.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4116 secunde