CJC a dublat amenzile pentru constănțenii care nu păstrează curățenia și nu respectă normele de mediu

3961
CJC a dublat amenzile pentru constănțenii care nu păstrează curățenia și nu respectă normele de mediu - 4604432d380ebbc6246700f110c28d00.jpg
Consiliul Județean Constanța (CJC) a dublat amenzile pentru persoanele fizice și juridice care nu respectă obligațiile privind menținerea igienei, protecția mediului, conservarea și întreținerea construcțiilor și a drumurilor publice din județ.

În cadrul ședinței de miercuri a CJC, consilierii au aprobat un proiect de hotărâre prin care sunt stabilite noile contravenții pentru nerespectarea obligațiilor care țin de protecția mediului, de conservarea și întreținerea construcțiilor și a drumurilor publice județene.
Odată intrată în vigoare această hotărâre sunt abrogate prevederile HCJC nr. 139/23.07.2007, amenzile ridicându-se de la 600 de lei până la 5.000 de lei.

Igiena imobilelor și a incintelor
Potrivit hotărârilor CJC, persoanele fizice, persoanele juridice, instituțiile, indiferent de forma de organizare, sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea igienizării imobilelor și incintelor. Ele trebuie să asigure curățenia în incinte, în jurul incintelor, pe terenurile deținute, precum și pe căile de acces și să întrețină zonele verzi existente în spațiul deținut. Constănțenii mai trebuie să asigure deszăpezirea, dezinsecția și deratizarea imobilelor și incintelor, precum și dotarea cu recipiente în locuri special amenajate pentru colectarea gunoiului.
La toate acestea, se adaugă și obligația de a planta și a întreține materialul dendrologic pe terenurile deținute și pe care nu sunt amplasate construcții. Nerespectarea acestor obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 600 de lei la 1.200 de lei pentru persoane fizice și cu amendă de la 1.500 de lei la 3.000 de lei pentru persoanele juridice.
Până acum, la acest capitol, persoanele fizice puteau primi o amendă între 300 de lei și 600 de lei, iar persoanele juridice o amendă între 1.000 de lei și 2.500 de lei.

Norme pentru întreținerea drumurilor
Și în privința întreținerii drumurilor, a căilor de acces, precum și protecția mediului, sunt stabilite obligații clare pentru toți constănțenii. Prin această hotărâre, sunt interzise fixarea pe arborii de aliniament al drumurilor a anunțurilor de orice fel, a reclamelor sau a plăcuțelor indicatoare, precum și tăierea fără autorizație a arborilor și arbuștilor. În plus, este interzis pășunatul animalelor în alte locuri decât cele prevăzute.
Constănțenii nu pot practica activități de reparații auto pe carosabil și trotuar și nici să murdărească partea carosabilă din cauza necurățării roților vehiculelor sau ca urmare a scurgerii produsului transportat.
Mai mult, practicarea activităților de comerț fără autorizație pe acostamentul drumurilor comunale, județene sau naționale din județul Constanța sau direct din mijloace de transport și/sau în locuri neautorizate, precum și desfășurarea de activități neautorizate ce pot duce la deteriorarea drumurilor publice sunt interzise prin această hotărâre.
Menținerea unui panou publicitar sau a unei reclame deteriorate, precum și scrierea sau expunerea de afișe pe ziduri, porți, fațade, în alte locuri decât cele permise și autorizate, vor fi sancționate, de asemenea, cu amenzi.
Acestea se încadrează între 2.000 de lei și 4.000 de lei pentru persoa-nele fizice și între 3.000 de lei și 5.000 de lei pentru persoanele juridice.
Anterior, CJC impunea amenzi de la 800 de lei la 2.000 de lei pentru persoanele fizice și de 1.500 de lei până la 3.000 de lei pentru persoa-nele juridice.

Conservarea construcțiilor
În ceea ce privește normele privind igiena, întreținerea și conservarea construcțiilor, și aici există prevederi clare. Constănțenii trebuie să păstreze un aspect estetic al imobilelor, să amplaseze bene pentru colectarea deșeurilor și a resturilor tehnologice în perimetrul șantierului, să întrețină și să conserve zidurile, gardurile și porțile, inclusiv estetica acestora. Totodată, ei trebuie să desființeze sau să înlocuiască gardurile improvizate sau realizate din materiale improprii.
În cazul activităților desfășurate într-un șantier, de exemplu, aleșii au stabilit că trebuie să fie amplasate rampe pentru spălarea roților autovehiculelor care intră sau ies din perimetrul în care se execută lucrări de construcții și să nu permită împrăștierea în zonă a materialelor de construcții, a molozului sau a pământului, în cazul construcțiilor în execuție. Apoi, construcțiile a căror execuție este în curs sau sistată trebuie să fie acoperite cu plasă și împrejmuite cu panouri aliniate, iar la loc vizibil trebuie să fie amplasată imaginea viitoare a imobilului conform proiectului sau imagini publicitare.
Cei care nu își respectă obligațiile vor fi sancționați cu o amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei pentru persoane fizice și cu o amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoane juridice.
În astfel de situații, hotărârea din 2007 prevedea amenzi de la 800 de lei la 2.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 1.600 de lei la 3.000 de lei, pentru persoanele juridice.
Organismul care va constata și aplica sancțiunile este Direcția de Control a Consiliului Județean Constanța.
În situația în care cei amendați nu prezintă actele solicitate de către organele de control ale CJC sau obstrucționează controlul în vederea constatării și sancționării contraven-țiilor, vor fi sancționați cu o amendă de 3.000 de lei pentru persoanele fizice și cu o amendă de 5.000 de lei pentru persoanele juridice. În anii precedenți, Direcția de Control aplica amenzi ce porneau de la 1.000 de lei până la 2.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 2.000 de lei la 4.000 de lei pentru persoanele juridice.
Potrivit hotărârii CJC, contravenientul va putea achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal sau, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii aplicate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.299 secunde