Coaliția de guvernare a stabilit 32 de măsuri anticriză

302
Președintele Senatului, Mircea Geoană, a prezentat ieri, după ședința coaliției de guvernare, un plan de măsuri anticriză care cuprinde atât măsuri pentru stimu-larea economiei, cât și măsuri pentru creșterea veniturilor bugetare.
Cu toate că Mircea Geoană a menționat, la începutul intervenției sale, că măsurile vor fi aplicate începând cu data de 1 septembrie a.c., ulterior, la unele măsuri a precizat alte termene, ca, de exemplu, termenul de 1 ianuarie 2009 pentru eliminarea impozitului minim și transformarea lui în taxă forfetară pentru afacerile din domeniile în care evaziunea fiscală este mai mare, ca restaurantele și activitățile conexe.
Chiar este vorba de scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, susținerea producției pentru export prin garanții și contragaranții, credite pentru renovarea locuințelor și clădirilor, scutirea de impozite pentru profitul reinvestit în economia reală (stabilită, deja, de Guvern, de la 1 octombrie a.c.) și implementarea de proiecte naționale de investiții în mediu, irigații și dezvoltare rurală.
O altă măsură, încă nedefinitivată, este aceea de a stabili un plafon până la care tinerii cu venituri modeste vor beneficia de scutiri de impozite.
Extinderea programului Rabla pentru tractoare și utilaje agricole, începând cu 1 ianuarie 2009, și extinderea programului Rabla pentru persoane juridice de la 1 septembrie 2009 sunt alte două măsuri asupra cărora coaliția a convenit.
Pentru încurajarea investițiilor directe în economie, va fi micșorat, de la 50 la 10 milioane euro, plafonul investițiilor care vor beneficia de stimulente și reduceri fiscale.
Geoană a mai amintit alte două măsuri pentru creșterea lichidităților bancare: scutirea temporară de impozite a dobânzilor la depozite și emisiunea de eurobonduri, similar cu Ungaria și alte țări din Europa centrală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5451 secunde