Frăția Constanței cu peste 20 de orașe din lumea largă rămâne doar pe hârtie

1238
Frăția Constanței cu peste 20 de orașe din lumea largă rămâne doar pe hârtie - 4fcd88edc7247e6954911971421431fc.jpg
Moft sau doar un alibi, moda orașelor înfrățite este atent cultivată de toate administrațiile locale, mai ales la începutul mandatelor. Primarii bat palma cu omologi din întreaga lume mimând un interes sporit în dezvoltarea relațiilor bilaterale, promovarea unor proiecte de anvergură, economie, cultură etc… În realitate, înfrățirile sunt doar un alibi pentru banii cheltuiți de mai marii localităților în plimbări prin diverse colțuri ale lumii.

Pentru curioși, municipiul Constanța este înfrățit cu nici mai mult nici mai puțin decât 20 de orașe și mai beneficiază și de parteneriatul altor două. Așadar, ai putea spune că municipiul de la malul mării se bucură de departe de o recunoaștere internațională cam greu de egalat și pe alocuri de invidiat.
Iată lista "fraților" noștri din lumea întreagă, așa cum figurează ea pe site-ul instituției: Sulmona (Italia), Turku (Finlanda), Yokohama (Japonia), Brest (Franța), Istanbul (Turcia), Odesa (Ucraina), Boulogne sur Mer (Franța), Rotterdam (Olanda), Dobrich (Bulgaria), Thessaloniki (Grecia), Mobile (SUA), Trapani (Italia), Saida (Liban), Lattakia (Siria), Heraklyon (Grecia), Izmir (Turcia), Novorosiisk (Federația Rusă), Alexandria (Egipt), Santos (Brazilia), Havana (Cuba). Perugia (Italia) și Shanghai (China) au statut de orașe partenere.
Sună bine… Dar în ce s-au materializat aceste înfrățiri până acum, excepție făcând niște vizite așa-zise de protocol la reciprocitate ale mai marilor noștri?! Că, la drept vorbind, de investiții care să vină din aceste zone n-am prea auzit în Constanța. Nici de proiecte comune care să pună în valoare elementele comune ale celor două părți nu îmi amintesc. E drept că, în 2002, Primăria Constanța a avut o tentativă de a promova politica frăției constănțene cu câteva orașe din lunga listă. Acum mai bine de șapte ani, s-a organizat la Constanța un festival al orașelor înfrățite, la care au participat reprezentanți din șase "surate". De atunci, s-a așternut liniștea peste acest domeniu. De altfel, e explicabilă pe alocuri apatia aceasta a administrației locale, dacă ne uităm că pe listă nici vorbă de vreo localitate din Brazilia. În fond, cu dansatorii de samba sunt relații mult mai strânse decât cele protocolare, "de înfrățire".

Sankt Petersburg, frate vitreg
În aprilie 2007, actualul primar al Constanței, Radu Mazăre, a completat lista fraternității cu Sankt Petersburg, cu ai cărui reprezentanți a semnat, de data aceasta, un acord de cooperare. Acordul a fost semnat pe o perioadă de cinci ani, dar, așa cum au declarat oficiali ruși de curând, acordul care presupune un parteneriat în plan industrial, comercial, turistic, în educație și în plan cultural între Sankt Petersburg și Constanța, nu s-a făcut remarcat, până în prezent, cu nicio manifestare. Nici acest acord nu a avut nicio evoluție în plan practic "deși admi-nistrația orașului de pe Neva a trimis numeroase semnale părții române în privința transpunerii în viață a documentului", a declarat, de curând, responsabilul cu relațiile internaționale din Primăria Sankt Petersburg.
Deși partea tomitană nu a răspuns la "provocările" partenerilor, deși edilul - șef a agitat apele în zona rusofonă prin ultima sa apariție pe podiumul de modă îmbrăcat în costum de ofițer din armata germană, partea rusă susține că protocolul rămâne în vigoare.
Interesant ar fi totuși de aflat câte deplasări s-au efectuat de-a lungul timpului în multe dintre orașele din lista amintită, câte "cheltuieli de înfrățire" figurează în bucătăria financiară a Primăriei Constanța și, mai ales, cine sunt beneficiarii acestor înfrățiri.
Dar toate acestea le vom afla, sperăm, peste o lună, când ar trebui să primim un răspuns la o adresă întocmită pe Legea nr. 544/2001, așa cum bine recomandă purtătorul de cuvânt al Primăriei, Liviu Tramudana.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2832 secunde