Cu toate că ministrul Mediului este fostul viceprimar,

Primăria Constanța neglijează implicarea administrației locale în programul "Casa Verde"

1321
Primăria Constanța neglijează implicarea administrației locale în programul
Săptămâna trecută, s-a încheiat prima etapă a programului "Casa Verde", derulat la inițiativa Ministerului Mediului. Astfel, autoritățile locale și centrale au putut depune proiecte pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire a clădirilor din patrimoniul propriu și al asociațiilor de locatari cu sisteme care utilizează energia alternativă.
Autoritățile locale care au dorit să primească finanțări de la stat pentru sisteme ce folosesc energie solară, geotermală și eoliană au avut la dispoziție două săptămâni (15-31 iulie) pentru a depune dosare. Pentru această primă sesiune, au fost alocate 150 milioane lei. Cei care nu s-au înscris în program până acum, mai au o șansă în a doua sesiune, ce va avea loc între 1 și 15 septembrie, pentru care a fost stabilită suma de 160 milioane lei. Conform ghidului de finanțare, sumele neutilizate în prima sesiune se reportează pentru cea de-a doua.
Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, fost viceprimar al Constanței, beneficiarii programului vor fi cu prioritate instituțiile publice, școlile, spitalele, căminele de bătrâni și asociațiile de proprietari.
Finanțarea nerambursabilă suportată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va fi de maximum 80% din valoarea fiecărui proiect. Restul de minimum 20% poate proveni de la asociația de locatari sau de la primărie.
Potrivit AFM, cuantumul finanțării nu poate depăși 4 milioane lei pentru primăriile cu un număr de locuitori mai mare de 100.000, 3 milioane lei pentru cele care au între 50.000 și 100.000 de locuitori, 2 milioane lei pentru cele care au între 20.000-50.000 de locuitori, 1 milion lei pentru cele care au între 3.000 și 20.000 de locuitori, respectiv 500.000 lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu mai puțin de 3.000 de locuitori.

Consiliul Local Constanța, nesigur
Secretarul Consiliului Local Constanța, Marcela Enache, a declarat că nu există niciun proiect de hotărâre privind implicarea administrației locale în acest program și nici nu a fost dezbătută o astfel de inițiativă în comisiile de specialitate.
Social-democratul George Vișan a vorbit despre nesiguranța Consiliului Local cu privire la implementarea acestui program. "Știu că lucrurile nu au fost foarte clare nici la Ministerul Mediului. Nu știam dacă se va mai organiza sau nu. Tocmai de aceea nu ne-am implicat. Au fost discuții pe această temă, dar a rămas la nivel de propunere", a declarat el.
În schimb, Vișan a precizat că, în a doua etapă, din septembrie, "cu siguranță" Constanța se va implica. De asemenea, Vișan s-a declarat pentru susținerea unor astfel de proiecte. Potrivit lui, principalele instituții care ar trebui înscrise în program sunt școlile, care sunt mari consumatoare de energie. Totodată, el a atras atenția asupra elementelor arhitecturale de care trebuie să se țină cont înainte de a face propuneri, așa cum este cazul Primăriei. "Trebuie să analizăm și din punct de vedere arhitectural, să vedem dacă nu cumva este afectată clădirea Primăriei", a explicat Georghe Vișan.
Consilierul liberal Constantin Matei a declarat că nu au fost discuții în Consiliul Local pe acest subiect. Dar "cu siguranță, Constanța va participa la acest program", a spus optimist el.
Aceeași atitudine a avut-o și democrat-liberalul Cristian Tănase. Potrivit afirmațiilor sale, aleșii nu au vorbit despre angajarea Consiliului Local sau a Primăriei în programul inițiat de Ministerul Mediului.
Pe de altă parte, Tănase s-a declarat "pro" implementarea inițiativelor ecologice. "Totul la noi este clasic. Noi, românii, am fost învățați să nu experimentăm nimic. Eu aș face un experiment precum cel al englezilor. Ei au trecut un întreg orășel pe surse alternative de energie pentru a vedea dacă este sustenabil sau nu. Și au văzut că lucrurile merg foarte bine", a arătat consilierul municipal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.564 secunde