Primarii analizează propunerile lui Băsescu de modificare a Pactului Național pentru Autonomie Locală

921
Primarii analizează propunerile lui Băsescu de modificare a Pactului Național pentru Autonomie Locală - d04a398d06983d4ddc998c531e778836.jpg
După ce Traian Băsescu i-a sfătuit pe reprezentanții Asociației Comunelor din România (A.Co.R.) să nu se grăbească în susținerea unor idei cuprinse în Pactul Național pentru Autonomie Locală, membrii A.Co.R vor analiza, în cadrul Adunării Generale de săptămâna aceasta, sugestiile președintelui.
Este vorba despre alegerea consilierilor locali uninominal și conducerea ședințelor de Consiliu Local de către primar. Președintele A.Co.R., Emil Drăghici, a refuzat să comenteze afirmațiile lui Băsescu, dar a ținut să precizeze că va discuta propunerile șefului statului împreună cu ceilalți primari. "Eu nu mă pot pronunța pentru că nu am discutat încă cu primarii. Rămâne de discutat. A fost o propunere a președintelui și o vom analiza. Nu mă pot pronunța înainte să îi consult pe colegii primari dacă vom scoate sau nu acele prevederi din pactul propus de către noi", a spus Drăghici.
Prim-vicepreședintele A.Co.R., Mariana Gâju, susține desfășurarea alegerilor uninominale și pentru consilierii locali. "Este bună această variantă pentru ca inclusiv ei, consilierii locali, să aibă aceeași răspundere și să vedem dacă pot obține votul oamenilor", a precizat ea.
Primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, a declarat că, din punctul său de vedere, nu se poate realiza propunerea A.Co.R de a alege uninominal și consilierii locali. "Ca ales local, dacă nu ești pe lista unui partid, nu ai de unde să accezi în structurile administrației publice locale. Pentru primar sunt de acord cu acest examen de vot uninominal. Apoi, ca primar, tu îți formezi o echipă. În momentul în care se fac alegeri uninominale și pentru consilieri, se pierd foarte multe procente din votul pe care ți-l acordă ție sau echipei", a explicat el. Cârjaliu a precizat că în momentul în care se vor organiza alegeri uninominale, "primarul va fi supus multor compromisuri". "Va trebui să negociezi cu fiecare în parte, să porți discuții cu fiecare om să îi explici proiectele tale, să îi spui tu ce vrei să faci și dacă se organizează la nivelul Consiliului Local o coaliție împotriva ta, mai bine renunți, să nu mai stai patru ani de zile să îți pierzi timpul în administrația locală", a argumentat el.
În privința completării atribuțiilor primarului, cu aceea de a conduce ședințele de Consiliu Local, Cârjaliu a fost de părere că acest lucru "nu este benefic". "Cum s-a condus până acum este foarte bine. Cei 20 de ani experiență în administrația locală ne-au arătat că lucrurile pot merge bine așa. Prea multe atribuții și sarcini în spatele unui singur om nu cred că sunt benefice. Și atunci unde ne îndreptăm? Spre centralizare sau spre descentralizare?", a încheiat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7382 secunde