Prezent la lucrările Asociației Comunelor,

Traian Băsescu a atras atenția aleșilor asupra modificărilor ce trebuie aduse Legii administrației publice locale

2068
Traian Băsescu a atras atenția aleșilor asupra modificărilor ce trebuie aduse Legii administrației publice locale - c14a716bc18a0f87296c2ec10bfe8929.jpg
Președintele Traian Băsescu a participat ieri la deschiderea lucrărilor sesiunii extraordinare a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.). Deși a fost invitat să ia parte la masa rotundă programată pentru miercuri, Băsescu și-a făcut apariția la Pavilionul Expozițional, ieri, invocând faptul că programul său nu i-ar fi permis să ajungă la data stabilită. "În al doilea rând, am înțeles că miercuri, aici, este o dezbatere cu cei care și-au anunțat deja candidatura la Președinția României. Așadar, cei care și-au anunțat candidatura sunt bineveniți", a găsit și alte argumente el.
Încă de la început, președintele A.Co.R., Emil Drăgici, a remarcat faptul că, la nivelul administrației centrale, se fac deja "pași încetișori pentru o descentralizare reală".
Băsescu a ținut să își exprime credința "în ideea de autonomie locală". "Toate administrațiile au nevoie de un grad ridicat de autonomie. De fapt, acesta este semnul democrației. Este unul dintre pilonii democrației", a precizat președintele țării.
Tot el a menționat că Legea administrației publice locale și Legea finanțelor publice locale ar trebui să sufere niște modificări. "Pe aceste două legi mi-aș canaliza efortul politic. Aici, mi-aș concentra efortul pentru ca legile să primească ajustările în așa fel încât autonomia locală să devină o realitate", i-a povățuit Băsescu pe edilii invitați la dezbatere.
Totodată, Traian Băsescu i-a sfătuit pe reprezentanții A.Co.R. să încerce să evite să facă niște greșeli, prin câteva idei susținute de aceștia în Pactul Național pentru Autonomie Locală. "În primul rând, este vorba de exigența ca și consilierii locali să fie aleși uninominal. Vă propun să vedem până la capăt efectele acestei măsuri. Trebuie să vedem dacă acest tip de alegeri a dus la îmbunătățirea calității oamenilor politici și abia pe urmă să facem pasul următor", a explicat el. Apoi, el a făcut referire la o altă solicitare venită din partea A.Co.R.: "primarul să conducă lucrările Consiliului Local". "Este un element fundamental de democrație ca executivul ales să nu fie și șeful legislativului local", a punctat ferm Băsescu, susținând nevoia ca aleșii să păstreze distincția dintre executivul local și legislativul local.
Lucrările Adunării Generale vor continua săptămâna aceasta, mâine fiind așteptat chiar premierul Emil Boc, alături de ceilalți miniștri din cabinetul său.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7077 secunde