Comasarea județelor - cetățenii nu vor avea probleme cu actele

287

Articole de la același autor

Premierul Emil Boc a prezentat avantajele reorganizării administrativ-teritoriale în viziunea PDL, explicând că aceasta va conduce la finalizarea procesului de des-centralizare, reducerea costurilor administrației și accelerarea absorbției fondurilor europene.
Boc a spus că, față de propuneri-le USL, cele promovate de PDL nu vizează apariția unei noi structuri administrative, ci pornește de la comasarea județelor, astfel încât modificarea Constituției nu va fi necesară.
Astfel, noile județe vor putea funcționa pe baza actualului cadru consti-tuțional și cu modificarea doar a legislației administrației publice locale și a serviciilor publice deconcentrate.
Mai mult, comasarea județelor va permite finalizarea procesului de descentralizare a administrației publice în România, Boc respin-gând criticile potrivit cărora cetă-țenii vor avea dificultăți în a obține de la administrația locală actele necesare.
Liderul PDL a explicat că atribuții pe care în prezent le au județele sau serviciile deconcentrate ale ministerelor vor fi preluate de primării, iar consiliile județene nou create, cu o structură mai mare, regională vor avea doar atribuții de dezvoltare regională, de atragere de fonduri europene, de corelare a politicilor regionale.
Potrivit premierului, propunerile PDL vor realiza o reală politică de dezvoltare regională, care va permite accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene și va conduce la o reducere sub-stanțială a costurilor statului cu administrația și o debirocratizare a serviciilor statului.
În acest sens, Boc afirmă că toate procedurile birocratice vor fi simplificate, rolul de organ de promo-vare a politicii de dezvoltare regio-nală va fi preluat de Consiliile Județele, iar proiectele cu impact major la nivel regional vor putea fi implementate cu mai mare ușurință.
Mai mult, regionalizarea va dimi-nua și destructura rețelele clientelare constituite în decursul timpului, atât de dinainte cât și de după 1989.
Președintele PDL a ținut să respingă și trei dintre criticile majore ale USL față de propunerile PSD, în special cea privind creșterea costurilor pentru schimbarea actelor. Boc a afirmat că această critică este falsă, deoarece actele își vor menține valabilitatea până când le expiră durata de existență și vor putea fi schimbate treptat.
În privința criticilor privind afectarea atragerii de fonduri europene, Boc a spus că actualele proiecte vor fi finalizate în actuala structură și potrivit actualei organizări. Nu în ultimul rând, premierul a dat asigurări că cetățenii nu vor trebui să parcurgă kilometri în plus pentru a obține adeverințe sau alte acte de la administrația locală, deoarece atribuțiile vor fi transferate către primării ori se vor menține în actualele zone unele oficii pentru diverse avize, astfel încât administrația va fi mai aproape de cetățeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7937 secunde