"Combaterea șomajului în rândul tinerilor trebuie să devină o prioritate a politicilor europene"

167
Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene, cu prilejul Zilei Internaționale a Muncii, să ia măsuri pentru combaterea crizei sociale care-i afectează pe cetățenii europeni, în special pe tinerii loviți de șomaj mai grav decât adulții.


"Uniunea Europeană se îndreaptă spre colaps dacă nu vor fi luate urgent măsuri pentru relansarea economiei și crearea de locuri de muncă. O generație pe cale de a fi pierdută pentru proiectul european și piața muncii are nevoie de investiții publice masive, inclusiv în infrastructură și în reformarea sistemului educațional, precum și de facilități fiscale pentru tinerii antreprenori și companiile care angajează tineri. Combaterea șomajului trebuie să devină prioritatea politicilor europene, altfel recesiunea și tensiunile sociale vor afecta profund viitorul UE', a atras atenția vicepreședintele PSD, în interpelarea adresată Comisiei Europene, conform unui comunicat de presă dat publicității miercuri. 


Corina Crețu a subliniat că eșecul politicilor de austeritate a diminuat masiv investițiile, producția, locurile de muncă, exporturile, consumul și încrederea cetățenilor europeni. "Unul din patru tineri europeni este șomer, această rată fiind dublă comparativ cu șomajul în rândul întregii populații a celor 27 de state membre. Procentul tinerilor români șomeri este comparabil cu media europeană. Această pondere ajunge până la 60% șomeri în rândul tinerilor greci sub 25 de ani, 55% în Spania și la peste o treime din tinerii italieni și portughezi', se arată în interpelarea europarlamentarului social-democrat, care a menționat că, potrivit Eurostat, 26.5 milioane de cetățeni europeni sunt șomeri, 5.7 milioane din aceștia fiind tineri care nu au împlinit 25 de ani. 'Când tinerii găsesc un loc de muncă, în 42% din cazuri e vorba de un contract temporar, de patru ori mai mult față de adulți în poziție similară, și în 32% din situații de un contract cu timp parțial, dublu comparativ cu adulții', a declarat Corina Crețu. 


Vicepreședintele Grupului Socialist din Parlamentul European a solicitat Comisiei să sporească de la 6 la 10 miliarde de euro bugetul alocat Inițiativei pentru angajarea tinerilor, lansată de Socialiștii Europeni, și să eficientizeze alocările financiare prin intermediul Fondului Social European, în vederea stimulării integrării tinerei generații pe piața muncii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4583 secunde