După modelul CJC

Consiliul Local Năvodari a instituit taxă pentru circulația pe drumurile din localitate

1564
Consiliul Local Năvodari a instituit taxă pentru circulația pe drumurile din localitate - 4eee02653a93c9555a4ae9037e3ab69e.jpg
Transportatorii și agenții economici din Năvodari, ale căror autovehicule depășesc 3,5 tone, vor fi obligați, ca urmare a unei hotărâri de Consiliu Local, să achite o taxă specială care să le permită să circule, potrivit declarațiilor consilierilor locali Tudorel Calapod și Stere Sponte, pe DJ 226, DC 86, care leagă Năvodari de Mamaia, precum și pe drumurile publice din localitate. Așa cum reiese din explicațiile celor doi aleși locali, agenții economici ale căror mașini depășesc 3,5 tone vor fi nevoiți să achite ceea ce se numește "taxă specială pentru autovehiculele destinate transportului de mărfuri și a utilajelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și pentru cele agabaritice", taxă care pornește de la 80 de lei și ajunge chiar și la 150 de lei lunar în cazul mașinilor de peste 20 de tone.
Considerând această măsură ca fiind una abuzivă, cei doi consilieri PD-L din Năvodari sprijină transportatorii în demersul lor de anulare a taxei prin revocarea hotărârii apro-bate în ședința de CL din 28 mai.

"Bir pe spinarea năvodărenilor"
"Se pune încă un bir pe spinarea năvodărenilor. Sunt total împotriva acestei taxe speciale!", a declarat democrat-liberalul Tudorel Calapod, care, de altfel, s-a și abținut în ceea ce privește proiectul supus aprobării în ședința de CL a lunii mai, alături de Stere Sponte. În opinia celor doi consilieri, această taxă, care urmează să intre în vigoare în cursul acestei luni, ar reprezenta, pentru transportatori, o a treia "povară", pe lângă rovinietă - plătită la nivel național - și taxa inițiată de Consiliul Județean Constanța la finele anului trecut, potrivit căreia autovehiculele de transport marfă și cele de transport călători cu o capacitate de peste nouă locuri sunt obligate să plătească, anual, taxe cuprinse între 720 și 6.300 lei. Mai mult decât atât, ei găsesc inoportună această inițiativă dat fiind faptul că cei mai mulți dintre agenții economici sunt locuitori ai orașului Năvodari și, de asemenea, sunt afectați, și ei, de criză.
Conform precizărilor lui Calapod, ar fi vorba de aproximativ 50 de agenți economici care vor fi afectați de hotărârea Consiliului Local, printre ei numărându-se "toți transportatorii de pe Platforma Rompetrol, agenți economici în domeniul construcțiilor, dar și distribuitori de produse alimentare". În aceeași ordine de idei, cei doi consilieri
PD-L au ținut să menționeze că administrația publică locală nu poate justifica fiecare inițiere sau majorare de taxe locale pe motiv că la bugetul local nu sunt bani și asta mai ales în contextul în care, conform afirmațiilor lui Calapod, vistieria locală se bucură, în 2009, de aproximativ 550 de miliarde lei vechi. De altfel, în referatul compar-timentului de specialitate din cadrul Primăriei Năvodari se menționează că inițierea acestei taxe de tramă stradală vine ca un răspuns la "imperativitatea identificării unor venituri care să permită efectuarea unor lucrări pentru amenajarea și întreținerea tramei stradale".

Agenții economici, deciși să atace hotărârea în contencios administrativ
Deși proiectul de hotărâre a trecut cu 16 dintre voturile celor 18 consilieri locali prezenți la ședință, se pare că agenții economicii sunt deciși să atace hotărârea de CL. În demersul lor, ei invocă faptul că proiectul de hotărâre nu a fost supus unei dezbateri publice și nici nu a fost adus la cunoștința publicului cu 30 de zile înainte de supunerea spre aprobare, așa cum prevede art. 6 din Legea nr. 52/2003. Astfel, agenții economici vor solicita, ulterior înregistrării hotărârii de CL de către Prefectura Constanța, revocarea sa. În cazul în care hotărârea nu va fi revocată, ei sunt deciși, potrivit explicațiilor lui Calapod, să atace hotărârea în contencios adminis-trativ.
Nu în ultimul rând, de menționat este faptul că una din nemulțumirile majore ale agenților economici afectați în mod direct de această hotărâre constă în scutirea, de la plata acestei taxe, a agenților care au încheiate contracte cu Primă-
ria Năvodari. Astfel, așa cum e prevăzut în referatul compar-timentului de specialitate, excepție de la obligația obținerii autorizației pe trama stradală fac "autove-hiculele agenților economici cu care Primăria orașului Năvodari are încheiate contracte de prestări servicii, de achiziții publice de servicii sau lucrări, contracte de delegare de gestiune", cu mențiunea că ele sunt scutite doar pe perioada desfășurării contractului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0675 secunde