Pe principiul "ce vrăji a mai făcut nevasta mea, Samantha"

Consiliul Local și Consiliul Județean Constanța fac ping-pong cu peste trei hectare din Parcul Tăbăcărie

3386
Consiliul Local și Consiliul Județean Constanța fac ping-pong cu peste trei hectare din Parcul Tăbăcărie - 3e6ab9dcd29a410ea66c019754c23a38.jpg
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanța a adoptat, în ședința ordinară a lunii iulie, o hotărâre ce prevede transmiterea unui teren aflat în zona Delfinariu din administrarea CLM în administrarea Consiliului Județean Constanța (CJC). Potrivit hotărârii care, în stilul consacrat al administrației publice locale, nu s-a regăsit în materialele puse la dispoziția consilierilor locali și nici pe site-ul instituției, este vorba despre transmiterea unei suprafețe totale de 36.597 metri pătrați din administrarea CLM în aceea a CJC "în vederea extinderii Complexului Muzeal de Științe ale Naturii". Vorbim, concret, despre 32.382 metri pătrați teren Parc Tăbăcărie și, totodată, despre 4.215 metri pătrați teren Lac Tăbăcărie.
În hotărârea adoptată de aleșii locali constănțeni se specifică faptul că terenurile mai sus menționate "își vor păstra regimul juridic de domeniu public".
Ce anume presupune, însă, "extinderea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii", din ce fonduri - având în vedere actuala criză - și când anume va fi demarat proiectul propriu-zis am încercat să aflăm de la viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău care, însă, a explicat că persoana cea mai indicată pentru astfel de lămuriri este directorul Complexului Muzeal, cel care, de altfel, a solicitat de la CLM acest teren.

În idei să ne luptăm…
Adrian Mânăstireanu, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța - de aici necesitatea trecerii terenului din administrarea CLM Constanța a CJC - a declarat, pentru "Cuget liber", că cele peste trei hectare din Parcul Tăbăcărie, cel mai mare parc al orașului, dar și suprafața din lac vor servi unui… concurs de idei. Mai exact, Mânăstireanu a explicat că instituția condusă de Nicușor Constantinescu va demara ceea ce el a numit "un concurs de idei" la care vor putea partici-pa inclusiv organizații non-guvernamentale, birouri de arhitectură și de amenajări peisagistice, dar și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Din acest punct de vedere, Adrian Mânăstireanu a afirmat că ideea sa de concurs constă în realizarea fie a unei grădini zoologice, fie a unei grădini botanice, fie a unui "melanj fericit care ar fi mai edificator: grădină zoo și grădină botanică".
De remarcat este, însă, că același director al Complexului a precizat și că CJC nu a întocmit încă un caiet de sarcini sau de obiective pentru acest "măreț" concurs de idei. Cât despre finanțare… "ne îndepărtăm prea tare de prezent", a fost răspunsul lui Mânăstireanu, el menționând că există aspecte "departe de puterea de decizie" care îi aparține.
În aceste condiții se impune întrebarea: cum anume aprobă CLM Constanța trecerea a peste trei hectare de teren din Parcul Tăbăcărie, același parc ciopârțit în urmă cu mai bine de doi ani, pentru ridicarea unui "locaș de cult" intitulat mall, în administrarea CJC în contextul în care, până la acest moment, despre destinația sa finală se cunosc date pe care le vom numi doar "vagi"?!?
Mai mult decât atât, dacă, așa cum a precizat Adrian Mânăstireanu, se va merge, cel mai probabil, pe ideea accesării de fonduri europene pentru extinderea Complexului, de ce nu a catadicsit Consiliul Județean să facă eforturi pentru menținerea instituțiilor de cultură din subordinea sa pe ideea aceleiași modalități de finanțare, în loc să le pună cruce fără prea mare bătaie de cap? Altfel spus, "pentru unii mumă, pentru alții ciumă": Muzeul de Artă Lucian Grigorescu din Medgidia se poate închide din lipsă de bani, iar Opera din Constanța poate fi desființată, dar Complexul Muzeal se… extinde. Și nu oricum, ci în baza unui concurs de idei despre care directorul instituției spune că va fi lansat, "categoric!" până la finalul acestui an.
Despre câți bani este vorba, de unde vin ei și despre procedura concursului de idei… numai bine! Și asta fiindcă, pentru moment, aceste "detalii" rămân în ceața tradițională a celor care conduc "republica Constanța".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3956 secunde