Constanța, tot mai aproape de un mediu curat. A fost inaugurată Stația de Sortare a deșeurilor de la Tortoman

1063

Articole de la același autor

Unul din cele mai importante proiecte de mediu cu echipamente de ultimă generație, ce se desfășoară în județul Constanța, este în grafic.

Astfel, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Daniel Learciu, împreună cu primarul comunei Tortoman, Lucian Chitic, și reprezentanți ai constructorului implicat în acest proiect au inaugurat, zilele trecute, Stația de sortare a deșeurilor reciclabile și stația de Tratare Mecano - Biologică din localitatea Tortoman, o investiție care va deservi peste 600.000 de locuitori, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din populația județului Constanța.

Aceasta este una dintre cele mai importante investiții de mediu din județ și face parte dintr-un proiect mai amplu, cu o investiție de peste 200 de milioane de lei. Astfel, echipa Consiliului Județean Constanța a închis cinci gropi de gunoi neconforme, a creat două stații interme-diare de colectare a deșeurilor, dar și punctul de colectare de la Tortoman.

Stația de sortare Tortoman, împreună cu TMB Tortoman, sunt poziționate pe locația depozitului nou propus în localitate, iar amplasamentul este localizat în sud-vestul comunei, la aproximativ 1,5 km de zona locuită.

Stația de sortare va ocupa aproximativ 2.100 mp pentru echipament, zona de recepție, depozitare sau zona de sortare manuală. Totodată, deșeurile ce intră în facilitățile TMB sunt direct legate de sistemul de colectare, iar deșeurile vor fi legate de sistemul de colectare selectivă.

"A fost deschis un depozit nou de deșeuri, locația acestui contract a stației de sortare a deșeurilor a fost gândită și amplasată lângă acest depozit nou construit. Acest lucru a fost gândit în ideea de a scurta distanțele de transport și de a exista un flux tehnologic în care s-a avut cel mai mult în vedere scurtarea trans-portului. În această stație de sortare a deșeurilor și stația de tratare, se vor colecta deșeuri din trei zone ale județului Constanța pentru investiția de la Tortoman, respectiv zona 3 Deleni, zona 5 Hârșova și zona 6 Medgidia. Toate aceste zone însumează o populație de 131.810 locuitori, iar stația de sortare a fost proiectată pentru o capacitate de aproximativ 11.000 tone deșeuri/an, operațională 260 zile/an, cu ture de 8 ore, având în componență o singură linie de sortare, ceea ce presupune 47 tone deșeuri/zi sau 6 tone/linie/oră. Deci, toate deșeurile colectate din aceste zone vor fi colectate, descărcate, la noile obiective de investiții care se fac în zona Tortoman.

Sunt amplasate în afara localității Tortoman, nu sunt afectate condițiile de mediu, nici pentru populația din localitate. Noi am primit și am obținut toate avizele necesare în vederea execuției lucrărilor, iar prin amplasamentul stației și măsurile care au fost luate în perioada de proiectare nu vor fi afectate în nici un fel", a spus managerul de proiect, Viorel Creangă.

Stația de la Tortoman a fost construită de Asocierea S.C. Polaris M Holding S.R.L. cu S.C. Iridex Group Import Export S.R.L. cu S.C. Iridex Group Construcții S.R.L., cea care a câștigat procedura de achiziție coordonată de CJC, pentru suma de 5.593.952,25 lei fără TVA.

Coordonatorul proiectului a fost Ivonne Saghiu, iar entitățile implicate în implementarea acestui proiect major sunt CJC și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Dobrogea".

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea pe site-ul www.cugetliber.ro 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Septembrie 2013
Stire din Eveniment : Prins cu strugurii în sac
Sâmbătă, 03 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Profesor acuzat că a strâns de gât un elev
Pagina a fost generata in 0.5199 secunde