CSM a trimis ministrului Justiției propunerile pentru pachetul de legi pe justiție

167
CSM a trimis ministrului Justiției propunerile pentru pachetul de legi pe justiție - 7-1493467196.jpg

Articole recomandate

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunță că i-a trimis, vineri, ministrului Justiției propunerile pentru modificarea pachetului de legi ale justiției, una dintre propuneri fiind diminuarea rolului pe care îl are, în prezent, ministrul Justiției în numirea procurorilor-șefi.


"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul -acestuia, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție și al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului Justiției, dintre procurorii care au o vechime minimă de 18 ani în funcția de judecător sau procuror, nu au fost sancționați disciplinar și nu au avut abateri de la Codul deontologic", se arată în documentul CSM.


În prezent, șefii parchetelor sunt numiți de președinte, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM, potrivit Romania TV.


De asemenea, CSM propune ca vechimea minimă în funcțiile de judecător sau procuror a persoanelor eligibile pentru a fi numite la conducerea parchetelor să crească de la 15, cum propune Ministerul Justiției, la 18 ani, potrivit sursei citate.


CSM mai propune ca președintele României să nu poată refuza propunerile făcute de Consiliu în privința conducerii parchetelor, în timp ce, potrivit propunerii Ministerului Justiției și legii actuale, "președintele României poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoștința publicului motivele refuzului.


Revocarea procurorilor-șefi ar urma să se facă tot la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justiției, în timp ce, în prezent, revocarea acestora se face la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.


CSM mai propune ca instanțele militare să fie desființate și să fie reorganizate ca structuri în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor de pe lângă curțile de apel și parchetelor de pe lângă tribunale, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii.


Pachetul de legi privind Justiția va fi trimis, marți, de Ministerul Justiției către CSM, urmând ca imediat după ce CSM va da avizul, să fie transmis la Guvern, în viitoarea ședință și, ulterior, la Parlament, a anunțat, marți, ministrul Justiției, Tudorel Toader.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4981 secunde