Sondaj efectuat la comanda CUGET LIBER

Video Cu ce partide votează constănțenii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale

30585
De-a lungul timpului, ziarul „Cuget Liber“ și-a obișnuit cititorii fideli să prezinte, în exclusivitate, sondaje profesioniste care să releve preferințele cetățenilor pentru partidele politice şi administrația locală din Constanța. Şi cum politicienii nu au decis, deocamdată, dacă o parte a alegerilor de anul viitor vor fi comasate, teoretic, în 2024 vom avea cinci rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și două tururi pentru cele prezidențiale. Astfel, cu un an înainte de alegerile locale, ziarul „Cuget Liber“ a comandat, în exclusivitate, un sondaj profesionist pentru a afla care sunt preferințele constănțenilor la acest moment. Drept urmare, pe parcursul a trei zile, cotidianul nostru va prezenta rezultatele acestuia.

Concret, în ediția de astăzi, prezentăm opțiunile electorale ale alegătorilor din municipiul Constanța.



Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, majoritatea respondenților (aproape 80%) au declarat că vor merge la vot. Numai 17% dintre cei chestionați au declarat că nu vor participa la alegeri.




La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar fi alegeri locale ați merge la vot?”, dintre respondenții chestionați de ARA Public Opinion, 44% au răspuns că „probabil DA”, 35% au răspuns „cu siguranță DA”, 9% - „probabil NU” şi doar 8% au răspuns „cu siguranţă NU”.


Referitor la participarea la vot în funcţie de gen, nu există diferenţe semnificative.


Astfel, 36% dintre bărbaţi şi 35% dintre femei au spus că vor participa cu siguranţă la vot, 11% dintre bărbaţi şi 3% dintre femei au spus că nu vor participa cu siguranţă la vot, 42% dintre bărbaţi şi 49% dintre femei au răspuns „probabil DA”, iar 9% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei au răspuns că „probabil NU” vor participa la vot.




În ceea ce priveşte participarea la vot în funcţie de vârstă, categoria 61+ a declarat în mai mare măsură că va vota cu certitudine (45% în comparație cu aproximativ 35% pentru celelalte categorii de vârstă).




Potrivit rezultatelor sondajului, dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 de ani, 36% au răspuns „cu siguranţă DA”, 7% au răspuns „cu siguranţă NU”, 40% au spus că „probabil DA” iar 7% dintre aceştia „probabil NU”.


La categoria 26-40 de ani, 35% au răspuns că vor participa „cu siguranţă la vot”, 4%, au spus „cu siguranţă NU”, 47% „probabil DA”, iar 10% „probabil NU”.


La categoria 41-60 de ani, 33% au răspuns că vor participa „cu siguranţă la vot”, 11% „cu siguranţă NU”, 45% „probabil DA” şi 7% „probabil NU”.


La categoria 61+ ani, 45% au răspuns „cu siguranţă DA”, 12%, „cu siguranţă NU”, 29% „probabil DA” şi 10% „probabil NU”.



Referitor la participarea la vot în funcție de educație, cu cât crește nivelul acesteia, cu atât probabilitatea de a vota la următoarele alegeri crește. Cei care au un nivel de educație mai scăzut au o probabilitate mai mică de a participa la vot (aproximativ 25%).




Aşadar, dintre cei cu educaţie primară, 25% au răspuns „cu siguranţă DA”, 25% au răspuns „cu siguranţă NU”, 25% „probabil DA” şi 25% „probabil NU”.


La categoria persoanelor cu educaţie secundară, 28% au răspuns „cu siguranţă DA”, 11% „cu siguranţă NU”, 45% „probabil DA” şi 12% „probabil NU”.


Dintre cei cu educaţie terţiară, 44% au răspuns „cu siguranţă DA”,
6% „cu siguranţă NU”, 44% „probabil DA” şi 4% „probabil NU”.

Ce opţiune electorală au cetăţenii cu drept de vot

Conform informațiilor înregistrate de ARA Public Opinion, aproape 12% dintre respondenți au declarat că ar vota cu PSD, aproape 9% cu USR și numai 7% cu PNL. Tot un procent de maximum 7% ar obține și AUR la alegerile locale din Constanța. 
Peste 9% din respondenți încă nu sunt hotărâți cu ce partid ar vota.




În procentul de 40% dintre oamenii care au preferat să nu declare nicio opțiune de vot sunt fie persoane care nu sunt interesate deloc de politică, fie persoane care consideră că opțiunile lor de vot nu sunt dezirabile și atunci preferă să nu declare.


Totodată, Ara Public Opinion constată că 9,72% sunt nehotărâți, 39,74% au dat non-răspunsuri, iar 5,16% au răspuns că nu ar vota.


Mai exact, opțiunile arată astfel:
Partidul Social Democrat (PSD) - 11,76%

Uniunea Salvați România (USR) - 8,64%

Partidul Național Liberal (PNL) - 7,44%

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - 6,96%

Partidul SOS România - 2,40%

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) - 1,80%

Partidul Mișcarea Populară (PMP) - 1,20%

Forța Dreptei – 0,96%

Partidul REPER - 0,60%

Partidul Pro România - 0,48%

Partidul Verde – 0,24% .



În ceea ce privește opțiunea electorală a cetățenilor care au spus că se prezintă la vot (din totalul respondenților care au menționat un partid cu intenția de vot), rezultatele arată astfel:
Partidul Social Democrat (PSD) – 27%

Uniunea Salvați România (USR) – 21%

Partidul Național Liberal (PNL) – 18%

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 17%

Partidul SOS România - 5%

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – 4%

Partidul Mișcarea Populară (PMP) – 3%

Forța Dreptei – 2%

Partidul REPER – 1%

Partidul PRO România – 1%

Partidul Verde – 1%.





Metodologie


Sondajul a fost realizat în luna noiembrie de ARA Public Opinion la comanda „Cuget Liber“.


Eşantion local reprezentativ pentru populaţia adultă 18+ din municipiul Constanța. Mărimea eşantionului n=855, tipul eşantionului: probabilistic. Metoda de selecţie a respondenţilor: Random Digit Dialing (RDA) a numerelor de mobil. Culegerea datelor s-a făcut prin interviuri telefonice în sistem CATI. Toleranţa de eşantionare este ±3% la un nivel de încredere de 95%.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8945 secunde