Cum poate fi suspendat președintele Traian Băsescu

357
3
USL mai are nevoie în prezent doar de trei voturi în Parlament pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, însă dacă procedura se prelungește după finalul sesiunii parlamentare, majoritatea ar avea nevoie de 11 voturi, pentru că mulți dintre parlamentari vor pleca să își preia funcțiile câștigate pe 10 iunie.
Opoziția trebuie să strângă, la momentul actual, cel puțin 229 de voturi ale parlamentarilor în favoarea suspendării din funcție a președintelui Traian Băsescu pentru ca demersul să fie aprobat, în timp ce rezultatul referendumului de demitere este dat de opțiunile exprimate de majoritatea celor care se prezintă la urne.
Numărul total de parlamentari este, în prezent, de 457, ceea ce înseamnă că majoritatea este de 229 de voturi. PSD are la Cameră 96 de parlamentari, iar la Senat are 43, în timp ce PNL are la Cameră 57 de parlamentari, iar la Senat are 30. În total, USL are 226 de parlamentari și mai are nevoie doar de trei voturi pentru suspendarea președintelui.
Pe de altă parte, mai mulți senatori și deputați au fost aleși, la scrutinul local din 10 iunie, președinți de Consilii Județene sau primari de municipii reședință de județ, ei urmând să renunțe la mandatul de parlamentar, pe care unii l-au deținut chiar în mai multe legislaturi. Acest lucru va schimba atât majoritatea, cât și raportul de forțe din Parlament.
Potrivit Mediafax, parlamentarii aleși pe 10 iunie în funcții de primari sau de președinți de CJ își vor exercita mandatele în actuala sesiune legislativă, care se încheie la sfârșitul lunii iunie, dar nu și în sesiunea legislativă care debutează în septembrie.
Acest lucru înseamnă că 17 parlamentari vor pierde mandatul, adică numărul total de parlamentari devine 440, iar majoritatea devine 221. În noile condiții, USL are 210 parlamentari, deci are nevoie de încă 11 voturi pentru suspendarea lui Traian Băsescu. Aceștia pot proveni de la UDMR, de la minorități și de la neafiliați.

Comentează știrea

rex
23 iunie 2012
jos ciuma portocalie

Nu va mai faceti "naivi ", daca se ajunge la suspendarea "nasului" se vor gasi destui parlamentari ce vor dovedi intelepciune si vor vota pentru binele romanilor, deci suspendarea hidosului.

gina
23 iunie 2012
subscriu si eu !

Ciuma portocalie ,cameleonul politic si-a schimbat culoarea ,dar naravul ? Sunt minoritatile capabile sa faca un asemenea "efort " Pana acum au demonstrat contrariul ,doame ajuta sa ma insel !

alex.
24 iunie 2012
jos ciuma pesedista

sunte-ti niste papagali,nu il da nimeni jos.este si va ramane cel mai bun presedinte al romaniei.jos ciuma pesedista.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4937 secunde