Referendum cu surprize

Cum s-a votat în județul Constanța în localitățile ai căror primari au plecat de la PDL

1521
2
Cum s-a votat în județul Constanța în localitățile ai căror primari au plecat de la PDL - votare10iunie201272-1344178523.jpg

Organizarea referendumului pentru demiterea președintelui, din data de 29 iulie, a fost și o acțiune de referință pentru șefii partidelor de la malul mării, mai ales în cazul unor alegeri prezidențiale anticipate. Așa se face că există localități ai căror primari au carnete de partid galbene, dar cetățenii localităților respective nu au ieșit la urne, preferând să acorde susținere celor care fac politica portocalie.

În luna mai, cinci primari PDL din județul Constanța au părăsit partidul pentru a se înscrie în PNL. Mugur Mitrana, din 23 August, Traian Cristea, din Costinești, Florin Mitroi, din Valu lui Traian, Gheorghe Moldovan, din Albești, și Viorel Bălan, din Nicolae Bălcescu, și-au depus adeziunile la liberali și au candidat din partea USL la alegerile din data de 10 iunie. Toți au și câștigat câte un nou mandat, dovadă că oamenii apreciază omul locului și nu partidul din care face parte. O decizie de transfer de la PDL la PNL a făcut-o și Ancuța Belu, care a candidat pentru postul de edil al comunei Mihail Kogălniceanu, unde a și câștigat un mandat de primar.
Tot înainte de alegerile locale, alți doi primari democrat-liberali au trecut în barca PSD. Este vorba despre primarul orașului Hârșova, Tudor Nădrag, și cel al comunei Rasova, Mihalache Neamțu.
La o simplă analiză efectuată pe baza datelor obținute de "Cuget Liber" de la Biroul Electoral Central, cu excepția a două localități conduse până mai ieri de primari PDL, celelalte nu au reușit să treacă pragul de 50 % prezență la referendumul din 29 iulie. Semn că, deși își iubesc primarii indiferent de culoarea politică pe care o adoptă, cetățenii respectivi nu au dorit demiterea președintelui Traian Băsescu.
Astfel, în comuna 23 August, prezența la vot a fost de 44,23%, în Albești s-au prezentat la urne doar 38,02 % dintre cetățenii cu drept de vot, la Mihail Kogălniceanu au ieșit la urne 32,80% dintre locuitori. Tot o prezență slabă s-a înregistrat și în comuna Nicolae Bălcescu, unde doar 35,86 % dintre oameni au votat, la Rasova, unde procentul prezenței a fost de 38,08 %, și la Valu lui Traian, unde prezența la vot a fost de 44,41%.
Excepție au făcut localitățile Costinești și Hârșova. În prima dintre ele, prezența la vot a fost de 233,04 %, de altfel, cea mai mare din tot județul Constanța, deoarece în stațiunea Costinești turiștii au votat la "foc automat". În cea de-a doua, s-a reușit trecerea pragului de peste 50 %. Mai exact, din totalul celor 8.928 de alegători înscriși pe liste, la urne au fost prezenți 5.085, ceea ce reprezintă 56,95%.

Procente mici, merite mari pentru actualii primari PDL din județul Constanța
Dacă pentru unii edili procentele mici ale prezenței la urne a locuitorilor pe care îi reprezintă ar putea însemna un avertisment din partea partidului, pentru alții ar putea însemna o recompensă.
În urma alegerilor din 10 iunie, județul Constanța mai are doar șase primari PDL: Anton Burcea (Adamclisi), Nicolae Anghel (Castelu), Tudorel Gurgu (Ciobanu), Niculae Horneț (Cuza-Vodă), Eugen Iliescu (Dobromir) și Vasile Delicoti (Poarta-Albă).
Conform directivei partidului, toți cei șase au promis că le vor explica locuitorilor că, dacă își susțin președintele ales, este mai bine să nu se prezinte la urne.
Faptul că și-au făcut bine treaba așa cum a cerut partidul relevă din procentele foarte mici ale prezenței la urne a locuitorilor obținute la finalul referendumului.
Potrivit datelor obținute de la Biroul Electoral Central, cei mai puțini locuitori care s-au prezentat la vot sunt cei din comuna Castelu, cu un procent de 29,95%, fiind urmați de cei din Cuza Vodă (30,00 %), Ciobanu (36,37 %), Adamclisi (39,37%), Dobromir (46,46 %) și Poarta Albă (55,23%).
În ceea ce privește comuna Poarta Albă, deși locuitorii nu au dat năvală la urne, procentul de peste 50 % a fost posibil datorită faptului că aici au votat și cei aproximativ 1.000 de deținuți de la penitenciar, precum și turiștii aflați în tranzit înregistrați pe listele suplimentare.



Comentează știrea

rex
6 august 2012
jos hidosenia urat mirositoare

Procente mici, merite mari= curat murdar coana Carmen. Toate eforturile voastre de a mentine :intunericul, mizeria, hotia, inselatoria,dosariada la putere prin hidosenia urat mirositoare se loveste de majoritatea romanilor onesti, cinstiti si puri , adica cei ce vor o Romanie ca afara!

un harsovean
6 august 2012
alba-neagra!

..harsova nu poate avea 8928 cetateni cu drept de vot...pentru ca la recensamantul de acum un an s-au numarat 8850 locuitori....ori e alba, ori e neagra! sa va hotarati. Oricum orasul nu mai are de mult 11.200 locuitori.... Si daca avea atat nu puteau vota aproape 9 mii! Corect, in listele electorale de la harsova nu au cum sa intre mai mult de 5500-6000 alegatori!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2398 secunde