Dancă: Guvernul a adoptat proiectele de lege pentru care urmează să-și asume răspunderea

125
Dancă: Guvernul a adoptat proiectele de lege pentru care urmează să-și asume răspunderea - ioneldanca774e1551869181674640x4-1576061822.jpg

Articole recomandate

Guvernul a adoptat, în ședința de marți seara, proiectele de lege pentru care urmează să-și asume răspunderea, a anunțat, miercuri, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

"Așa cum am anunțat, în ședința de Guvern au fost propuse spre dezbatere și adoptare proiectele de lege pentru care Guvernul urmează să-și angajeze răspunderea în Parlament. Vorbim despre proiectul de modificare a legilor justiției, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraților, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. De asemenea, vorbim despre creșterea vechimii pentru accederea la Institutul Național de Magistratură a magistraților, de la doi la patru ani. Și, de asemenea, vorbim despre situațiile legate de completele de judecată formate din trei magistrați la instanțele de apel. De asemenea, această prevedere ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. Având în vedere disfuncționalitățile grave care ar avea loc în actul de justiție, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene și urmează să își angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acestuia în regim de urgență", a precizat Dancă, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că al doilea proiect de lege pentru care Guvernul urmează să își angajeze răspunderea este cel care reglementează situația transportului rutier intrajudețean, pentru "a rezolva problema transportului școlar și a persoanelor cu dizabilități".

"Proiectul de lege a fost dezbătut în ședința de Guvern și soluția adoptată este aceea de a permite actualilor operatori de transport, care dețin licențe de transport în vigoare, să preia copiii școlari și, de asemenea, persoanele cu dizabilități și persoanele vârstnice de la punctele unde acestea sunt stabilite, conform unui ordin comun al ministrului Administrației și Dezvoltării și Ministerul Educației, un ordin comun al celor două ministere. Urmează a fi stabilită procedura de preluare de către operatorii de transport care dețin în acest moment licențele legale pentru efectuarea acestui serviciu, până la organizarea licitațiilor în vederea asigurării transportului rutier intrajudețean pentru persoanele amintite în categoria de serviciu public. În momentul de față, acest serviciu, ca urmare a Ordonanței 51, este considerat serviciu comercial", a spus Dancă.

El a menționat că, potrivit proiectului de lege, urmează ca, până la finalul anului următor, "să se organizeze licitațiile pentru licențierea transportatorilor ca operatori de servicii publice pe acest domeniu, iar până la organizarea licitațiilor respective actualii operatori de transport să aibă obligația de a prelua persoanele în cauză de la punctele indicate, printr-un ordin comun al Ministerului Educației și al Ministerului Administrației".

Șeful Cancelariei premierului a adăugat că al treilea proiect de lege pentru care Guvernul urmează să își angajeze răspunderea este cel privind plafoanele bugetare pentru anul 2020.

"Aici au fost prezentate evoluțiile pentru următorul an atât din punct de vedere bugetar, cât și din punct de vedere al principalilor indicatori economici. Proiectul privind plafoanele bugetare, însoțit de strategia fiscală bugetară, va fi trimis astăzi Parlamentului și urmează ca guvernul să își angajeze răspunderea pe acest proiect de lege. Este o necesitate absolută adoptarea acestui proiect de lege prin angajarea răspunderii, pentru că este absolut vital ca până la finalul anului în curs să avem proiectul de buget pentru anul 2020", a mai afirmat Dancă.

Șeful Cancelariei premierului a afirmat că Guvernul va trimite Parlamentului în cursul zilei de miercuri scrisoarea privind proiectele de lege pe care își va angaja răspunderea, iar Legislativul să decidă calendarul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6697 secunde