De ce nu au vrut judecătorii alegeri comasate

485
4
Curtea Constituțională a României (CCR) susține că legea privind comasarea alegerilor este neconstituțională, deoarece este de natură să determine dificultăți în exercitarea dreptului de vot, datorită procedurii greoaie și încalcă dreptul de a fi ales, deoarece o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator.
De asemenea, sunt neconstituționale prevederile prin care sunt prelungite mandatele aleșilor locali cu șase luni și modul de delimitare a colegiilor uninominale.
"Dreptul la alegeri libere impune respectarea unor exigențe, între care și aceea a stabilității normelor juridice în domeniul electoral", se arată în motivarea CCR dată publicității.
CCR susține că această reglementare este de natură să determine dificultăți în exercitarea dreptului de vot, dificultăți care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea exercițiului acestui drept.
"Astfel, prin organizarea concomitentă a alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat și a celor pentru autoritățile administrației publice locale cetățenii vor avea de realizat o sarcină mult mai complexă - exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot, ceea ce va presupune creșterea exponențială a timpului necesar votării pentru fiecare cetățean, luând în calcul în acest sens distribuirea buletinelor, timpul de vot în cabine, introducerea buletinelor de vot în cele trei urne. Complexitatea operațiunilor de vot poate avea ca efect excluderea de la vot a alegătorilor care, independent de voința lor, nu vor reuși să voteze în perioada de timp afectată exercitării votului, până la închiderea urnelor. Acestea sunt și rațiunile practice care fundamentează o altă regulă prevăzută de Codul bunelor practici în materie electorală, și anume aceea ca procedura de votare să rămână cât mai simplă, pentru a lăsa deplina libertate a alegătorilor de a-și exprima voința și a asigura astfel efectivitatea dreptului la vot și la alegeri libere", mai susține în motivare CCR.
Judecătorii constituționali consideră că o procedură greoaie de vot, determinată de numărul mare de buletine de vot, ca și autoritățile publice diferite cu privire la care alegătorii trebuie să își manifeste în același timp opțiunea, pot avea ca efect împiedicarea liberei exprimări a opiniei acestora.

Comentează știrea

Ampoitza
4 februarie 2012
Titlu nemernic

De ce nu au vrut judecătorii alegeri comasate....Mai Dobrogea Noua!!,din titlu reiese ca voi pedelacii sunteti de acorsd cu comasatele si, a fost doar un "moft" al judecatorilor.Si, sa nu va dea lumea cu : Sechetir!!!

dușmanul usl-așilor
4 februarie 2012
Boșorogii de la CCR

Adică, boșorogii ăștia de la CCR ne consideră pe noi electoratul niște PROȘTI, nu vom ști cum să votăm pe cele 6 buletine de vot !! După mintea sclerozaților ăștia de la CCR ar trebui ca alegerile să fie separate cam așa :- întro lună alegeri pentru primar, în altă lună ptr consiliul local, în altă lună pentru președinte CJ, în altă lună pentru senat și în sfârșit în altă lună pentru camera deputaților. Numai așa un borfaș om politic poate candida pe rând până câștigă o funcție. Și dacă pierde peste tot, nicio problemă se mai înființează câteva posturi de vicepreședinți sau secretari generali în partidul borfașului respectiv. Oricum nu rămâne în afara găștii de hoți.

nelu
4 februarie 2012
băsecu nu face ce vrea mușchiul lui

până la urmă s-a dovedit că băsecu nu poate să facă chiar tot ce vrea mușchiul lui în țara asta. JOS JAVRELE PORTOCALII!!!

rex
4 februarie 2012
decizie taraganata

Fara protestele EROILOR ROMANIEI din strada alta era decizia Curtii dovedita prin faptul ca au amanat foarte mult timp acest raspuns la solicitarea opozitiei.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 04 Februarie 2012
Stire din Politică-Administrație : Teo Trandafir a demisionat din Parlament
Pagina a fost generata in 0.3775 secunde