Deputații și senatorii constănțeni au dat profesia de bază pe patru ani în Parlament

2480
Deputații și senatorii constănțeni au dat profesia de bază pe patru ani în Parlament - 20de5374701e9ad032cb0d0d35b15e54.jpg
Din comisiile permanente ale Parlamentului României fac parte și deputați și senatori care fie nu au studii superioare, fie facultățile ai căror absolvenți sunt nu le-ar permite, teoretic, să facă parte din comisiile respective. Mai exact, în comisia de buget-finanțe se regăsesc absolvenți de educație fizică și sport, în cea de sănătate din Camera Deputaților economiști, iar în cea de muncă de la Senat un medic veterinar. În ceea ce-i privește pe parlamentarii constănțeni, nici ei nu fac excepție, se pare, de la oarecare neconcordanțe dintre profesie și comisia din care fac parte. Pe lângă acest aspect există și cazul unui deputat de Constanța care nu a absolvit nicio facultate.

Economist, inginer, profesor de sport - parlamentar de carieră
Parlamentarul liberal George Dragomir, deputatul Colegiului 1 din Constanța și lider al Organizației Județene a PNL, este absolvent al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității "Al. Ioan Cuza" din Iași și face parte din Comisia pentru buget, finanțe și bănci.
Colegul său de partid și din Cameră, liberalul Mihai Lupu, a absolvit Liceul Industrial de Chimie din Iași în anul 1981, pentru ca abia 15 ani mai târziu să devină licențiat al Academiei de Studii Economice București. Deputatul Lupu este membru al Comisiei pentru politica economică, reformă și privatizare.
Colegiul 3 din Constanța este reprezentat, în Camera Deputaților, de social-democrata Cristina Dumitrache. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei, Dumitrache a urmat, în perioada 2000-2002, cursuri la Cambridge, pentru ca, ulterior, să meargă pentru doi ani și la University College of London. Deputatul pesedist a studiat, de asemenea, și la Universita di Bologna. Ea este membru al Comisiei pentru Politica Externă și, din septembrie 2009, vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați.
Democrat-liberalul Constantin Chirilă, deputatul Colegiului 4 este, de profesie, economist. Absolvent al Facultății de Științe Economice din Iași, pedelistul este membru al Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și, totodată, secretar al Comisiei pentru tehno-logia informației și comunicațiilor.
Colegul său, deputatul Colegiului 5, pedelistul Zanfir Iorguș, a absolvit, în 1983, Facultatea de Construcții de Nave din Galați, specializarea Construcții Nave și exploatări portuare. A lucrat zece ani în șantierul naval din Mangalia, iar ulterior 12 ani în administrația publică locală. Deputatul PD-L face parte din Comisia pentru administrația publică, amenajarea teritoriu-lui și echilibru ecologic.
O situație aparte se înregistrea-ză în cazul deputatului Colegiului 6, social-democratul Eduard Martin. El a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității "Ovidius" Constanța și este membru al Comisie de buget-finanțe.

Fost învățător, actual deputat. Fără studii superioare
Deputatul Colegiului 7, social-democratul Matei Brătianu este singurul parlamentar constănțean care, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților, nu a absolvit nicio facultate. Mai exact, deputatul PSD a fost, între 1965-1969, învățător suplinitor la Școala Generală Tesila, din județul Prahova. Ulterior, între 1970-1971, el a fost profesor suplinitor la Școala Generală Lehliu, județul Prahova, iar după aceea a devenit pedagog la Liceul de Poligrafie și Tehnică Cinematografică București. Între 1972-1975, Matei Brătianu este factor poștal, oficiant, la Direcția transporturi poștale București, iar ulterior oficiant, diriginte la Direcția de Poștă a municipiului București. Din 1990 și până în 1998, actualul deputat PSD devine președinte de sindicat la Poșta București, Federația Sindicală PTT și apoi președinte, secretar general și vicepreședinte BNS. Nu în ultimul rând, social-democratul devine președintele sindicatului Satul Român.
Cu sau fără studii superioare, deputatul Colegiului 7 face parte din Comisia pentru industrii și servicii și este secretar al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor.

Între industria lemnului și matematică
În continuare, deputatul Colegiului 8 din Constanța, social-democrata Manuela Mitrea, a absolvit, în 1987, Facultatea Utilaj Tehnologic. Ulterior, Mitrea a terminat și studiile Facultății de Drept, Universitatea Craiova. În prezent, Manuela Mitrea este deputat de Constanța și este vicepreședinte al Comisiei pentru Politică Externă.
Colega sa de partid și din Ca-mera Deputaților, Antonella Marinescu, este de profesie "inginer industria lemnului", conform CV-ului postat pe pagina web a Camerei Deputaților. Ca și Iorguș, deputatul Colegiului 9 face parte din Comisia pentru administrația publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.
Singurul parlamentar constănțean care este membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport este deputatul Colegiului 10, democrat-liberala Maria Stavrositu. Ea este, în același timp, secretarul Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Deputatul Stavrositu a lucrat în învățământ, ca profesor de matematică.

Senatorii constănțeni, istorici și fizicieni
În ceea ce îi privește pe senatorii constănțeni, ei sunt fie istorici de profesie, fie ingineri, fizicieni sau foști comandanți de cursă lungă.
Senatorul Colegiului 1, liberalul Puiu Hașotti a absolvit, în 1976, Facultatea de Istorie, Universitatea București, și este membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități.
În Comisia de Apărare, ordine publică și siguranță națională Constanța are doi senatori, anume democrat-liberalul Mircea Banias, care e secretar al comisiei, fost comandant de cursă lungă, și social-democratul Nicolae Moga, absolvent al Institutului Politehnic București.
Inginer fizician și parlamentar la al doilea mandat, dar dând la cele mai recente alegeri generale Camera Deputaților pe Senat, social-democratul Alexandru Mazăre este membru al Comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă. Pesedistul este senatorul Colegiului 3 la Senat pe Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3009 secunde