După 18 ore de dezbateri,

Parlamentarii din comisiile de finanțe au adoptat, ieri dimineață, bugetul de stat pe 2010

2140
Parlamentarii din comisiile de finanțe au adoptat, ieri dimineață, bugetul de stat pe 2010 - 0be7a091252e36e2e42838b9ac58ca38.jpg
Comisiile de buget-finanțe au reușit să finalizeze ieri dimineață votul pe proiectul bugetului de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru 2010, în urma unei ședințe maraton presărate cu pauze de consultări, contradicții și marcate de o premieră: reluarea votului pe un buget respins anterior.
Dezbaterile au început sâmbătă dimineață, puțin după ora 10.00, cu Legea bugetului de stat pe anul 2010, amânând votul final pentru sfârșitul dezbaterilor pentru a discuta câteva amendamente care cuprindeau măsuri fiscale, pentru care Guvernul să poată face o analiză a impactului bugetar al acestor măsuri.
De remarcat a fost respingerea proiectului de buget al Curții Constituționale, pe motiv că era majorat, față de bugetul pe 2009, cu 59%, o creștere considerată prea mare, într-un an în care trebuie "strânsă cureaua" - au argumentat parlamentarii. De asemenea, a fost diminuat bugetul Institutului Cultural Român (ICR) cu 30%.
Majoritatea instituțiilor a trecut foarte repede prin dezbaterea din comisii, bugetele lor fiind votate în forma propusă de Guvern. Bugetul Ministerului Economiei condus de Adriean Videanu sau bugetele ministerelor conduse de Elena Udrea sau Vasile Blaga
nu au suferit modificări, la Ministerul Transporturilor au fost adoptate amendamentele propuse de Radu Berceanu, la Agricultură s-au dat bani în plus, deși ministrul Mi-hail Dumitru a spus că nu este necesar.
Bugetul asigurărilor sociale a fost cel care a născut cele mai mari probleme, prima oară din cauza amendamentelor legate de majorarea punctului de pensie, apoi de votul prin care proiectul de buget al asigurărilor sociale a fost respins cu totul, spre surprinderea președintelui de ședință, social-democratul Viorel Ștefan. Decizia reluării votului pentru a aviza pozitiv acest proiect de buget a fost cea care a încheiat adoptarea proiectelor de buget pe 2010, care sunt astfel gata pentru a intra în plen.
Parlamentarii și-au votat rapid și propriile bugete, dar și anexele care prevedeau sumele defalcate la nivelul unităților administrativ teritoriale.
Proiectul bugetului de stat pe 2010 a fost adoptat și el după aprobarea amendamentelor referitoare la fiscalitate, parte dintre ele susținute chiar de ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu.
Printre măsurile incluse în amendamentele parlamentarilor, care au fost aprobate în noaptea de sâmbătă spre duminică, se numără eliminarea impozitului forfetar, reducerea TVA-lui la 5% pentru construcția de locuințe și menținerea impozitului de 3% pe venitul micro-întreprinderilor.
De menționat este că astăzi începe dezbaterea bugetului în plenul reunit al celor două Camere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3438 secunde