Detalii noi în dosarul în care fostul senator Chiru era acuzat că ar fi luat mită 1,5 milioane de euro

2388
1
Detalii noi în dosarul în care fostul senator Chiru era acuzat că ar fi luat mită 1,5 milioane de euro - chiru4-1512754939.jpg
"Mulțumesc bunului Dumnezeu! Mulțumesc și celor care nu și-au pierdut încrederea în mine. După 4 ani.....s-a făcut dreptate", este mesajul transmis de fostul senator și candidat la Primăria Constanța, Gigi Chiru, pe pagina sa de Facebook.

Din documentele atașate reiese că procurorii DNA l-au scos de sub urmărire penală și au clasat cauza pentru infracțiunile de care Gigi Chiru era acuzat.

Potrivit DNA, senatorul Gigi Chiru a fost urmărit pentru luare de mită și spălare de bani, pentru că în 2010, când era șeful Inspectoratului în Construcții Sud - Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza un grup de firme într-un proiect de construcție de parcuri eoliene în Dobrogea.

Mai exact, în 2014, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus urmărirea penală a senatorului PDL Gigi Chiru pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.

Potrivit procurorilor, la data de 19 august 2010, Gigi Chiru a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500.000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH.

"Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România", explica DNA în ordonanța de efectuare a urmăririi penale.

"În acest context, la data de 23 septembrie 2011, Chiru era acuzat ca a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al "creditorului" Gigi Chiru, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea creditorului a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL România. Astfel, cunoscând că sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, Chiru a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță. În calitate de senator în Parlamentul României, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, Chiru a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță", se mai spunea în comunicatul DNA transmis în 2014.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9099 secunde