Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave la Primăria Mangalia

Deturnări de fonduri și fapte penale, sub semnătura lui Tusac

1781
Deturnări de fonduri și fapte penale, sub semnătura lui Tusac - f5d89049937d4c9ff4168687b22360e8.jpg
Curtea de Conturi a descoperit grave abateri și chiar fapte penale în activitatea primarului municipiului Mangalia, Claudiu Tusac. În urma auditului financiar pentru anul 2009, reprezentanții Camerei de Conturi Constanța au scos la iveală modul total iresponsabil și ilegal în care se cheltuiește banul public la Mangalia. Controlul a fost efectuat în perioada 25 octombrie – 12 decembrie 2010.
Potrivit raportului Curții de Conturi, semnat de directorul Victor Lucian Borș, pentru anul 2009, la nivelul unității administrativ-teritoriale a municipiului Mangalia, nu a existat buget aprobat prin hotărâre de consiliu local, fapt datorat disensiunilor existente între primarul localității, pe de o parte și consilierii locali, pe de altă parte.
În astfel de situații, legea spune că încadrarea cheltuielilor trebuie să se facă în limita a 1/12 din bugetul anului precedent, respectiv al anului 2008 în cazul de față.

Cum a încălcat Tusac legea
Potrivit Camerei de Conturi, "pentru funcționarea activității primăriei și în contradicție cu prevederile legale, instituția a efectuat angajamentele ordonanțările și plățile în anul 2009 în baza unui buget semnat doar de primarul localității, Mihai Claudiu Tusac, și de directorul general al direcției economice, Popa Florea, fără semnătura consilierului local care îndeplinea calitatea de președinte de ședință".
Având în vedere cele prezentate, rezultă că în situația neadoptării bugetului local de către autoritățile deliberative, primarul trebuia să aplice în 2009 bugetul anului 2008, cu încadrarea cheltuielilor în limita lunară de 1/12 din bugetul anului precedent.
În aceste condiții, toate cheltuielile realizate peste limita și în afara condițiilor impuse de lege se consideră deturnări de fonduri. Astfel, potrivit analizei Camerei de Conturi Constanța, "valoarea operațiunilor care constituie abateri, estimate în baza datelor din conturile de execuție ale Trezoreriei Mangalia, este de 4.015.732 lei, reprezentând plăți peste prevederile buge-tar legale aprobate".
"Faptele prezentate mai sus, prin care în anul 2009 au fost angajate, ordonanțate, lichidate și plătite sume din fonduri publice peste limita aprobată prin bugetul din anul 2008, constituie INFRACȚIUNE", se mai precizează în raport.
De asemenea, auditul a consemnat că persoana în sarcina căreia s-au descoperit aceste abateri este primarul Claudiu Tusac. Conform legii, faptele și infracțiunile sesizate de Curtea de Conturi se pedepsesc cu închisoarea de la 1 la 3 ani și amenzi cuprinse între 5.000 și 25.000 lei.
"Pentru abaterile constatate, a fost întocmit Procesul verbal nr. 104633/02.12.2010, prin care au fost constatate fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale", se mai arată în raport, care a fost trimis spre cercetare și organelor statelor abilitate.

Plăți nelegale de peste 2,7 milioane de lei
O altă abatere gravă descoperită în urma auditului vizează achitarea de către primărie a subvenției energiei termice către SC Rominservices Therm SA Mangalia. Mai exact, primăria a întârziat să aducă la cunoștința furnizorului de energie termică faptul că, prin ședința din 2 februarie 2009, s-a votat micșorarea prețului gigacaloriei, de la 396 lei la 165 lei. Deoarece hotărârea cu pricina nu a fost adusă la cunoștința SC Rominservices, societatea a facturat în continuare cu prețul vechi.
În aceste condiții, "municipiul Mangalia a plătit în plus furnizorului de energie termică subvenție în sumă de 2.756.647 lei". "Această sumă reprezintă plăți nelegale pentru care, în timpul misiunii de audit s-au calculat foloase nerealizate în valoare de 178.751 lei", spune Curtea de Conturi. Instituția de control indică drept responsabili pentru această neregulă pe primarul Tusac, dar și pe Popa Florea, directorul Direcției Economice a primăriei.

Pază fără bani în buget
Un alt aspect sesizat de Curtea de Conturi se referă la un contract al Primăriei privind angajarea unei societăți private de pază, care să asigure liniștea publică. Potrivit auditului, "achiziția acestui contract s-a făcut fără respectarea prevederilor legislative privind achizițiile publice".
Mai exact, contractul atribuit era mult mai mare decât limita prevăzută de lege, iar în momentul încheierii lui, primăria nu avea resursele necesare pentru a suporta această cheltuială. Prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 87.000 lei. Conform Camerei de Conturi, această faptă constituie contravenție și se pedepsește cu amendă între 80.000 și 100.000 lei.

Polaris, contract nelegal
Și pentru că vorbim de Primăria Mangalia nu puteam să nu vorbim și de o firmă atât de dragă edililor pesediști. Este vorba despre SC Polaris, societatea patronată de deputatul Eduard Martin.
Potrivit Camerei de Conturi, la data de 13.11.2008, între Primăria Mangalia, SC Uranus SA (n.r. – firma care asigura salubrizarea orașului până la venirea lui Tusac) și SC Polaris a fost încheiat un act de novație a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare prin concesionare a municipiului Mangalia nr. 35/25.04. 2005.
Prin actul de novație încheiat, toate drepturile și obligațiile SC Uranus se transmit în sarcina SC Polaris. Astfel, firma lui Martin prelua salubrizarea în Mangalia.
Însă, contractul s-a făcut fără respectarea legii, după cum aveau să constate inspectorii Camerei de Conturi. Pentru că acest contract s-a făcut cu abatere de la legea privind atribuirea contractelor de concesiune de lucrări publice, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a aplicat Primăriei Mangalia o amendă contravențională de 70.000 lei, din care instituția a plătit jumătate, adică 35.000 lei. Deși amenda trebuia plătită de cel care a semnat contractul de novație, adică primarul Tusac, plata sancțiunii a fost efectuată din buget, banii fiind luați de la capitolul "Locuințe, servicii și dezvoltare publică". Acest aspect este "contrar prevederilor art.25 din Legea 273/2006 referitoare la destinația precisă și limitată a cheltuielilor prevăzute în capitole și articole", se arată în raport.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 01 Februarie 2011
Stire din Politică-Administrație : Port turistic la Cernavodă
Pagina a fost generata in 1.7655 secunde