Diaconescu a îmblânzit atitudinea olandezilor față de România

164
Diaconescu a îmblânzit atitudinea olandezilor față de România - 1f8979c25882c2299311cd761870aecf.jpg
După ce miercuri a anulat inițial vizita, ca apoi să revină asupra deciziei, ministrul de Externe Diaconescu s-a aflat ieri la Haga, unde a avut convorbiri cu șeful diplomației olandeze, Maxime Verhagen, cu ministrul pentru afaceri europene, Frans Timmermans, precum și cu membrii Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Reprezentanților.
Atât în cadrul convorbirilor cu cei doi miniștri, cât și în timpul discuțiilor cu membrii Comisiei de Afaceri Europene, "ministrul a prezentat progresele făcute de România în domeniile aflate sub incidența Mecanismului de Cooperare și Verificare, Olanda oferind una dintre cele mai consistente asistențe bilaterale, la nivelul statelor membre UE, în vederea reformării justiției și combaterii corupției în România", precizează Ministerul român de Externe.
Prezentarea făcută de Diaconescu în fața parlamentarilor a prefațat dezbaterea privind raportul de monitorizare al Comisiei Europene asupra justiției din România de către membrii comisiei respective cu ministrul olandez pentru afaceri europene.
Potrivit unor informații neconfirmate oficial, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Reprezentanților ar fi decis, în dezbaterea ce a urmat discuțiilor cu ministrul român de Externe Cristian Diaconescu, să adopte o poziție legată de raportul Comisiei Europene privind monitorizarea pe justiție a României mai blândă decât propunerile făcute de membrii Guvernului olandez, în sensul că nu doresc impunerea de sancțiuni României și nici impunerea clauzei de salvgardare. Parlamentarii olandezi ar cere continuarea MCV (Mecanismului de Cooperare și Verificare), ceea ce este în linie și cu alte poziții din UE.
Decizia este foarte importantă în perspectiva viitoarei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE (CAGRE), unde se va discuta despre raportul MCV, conturându-se astfel o abordare unitară la nivel european.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 04 Septembrie 2009
Stire din Politică-Administrație : PD-L nu mai așteaptă nimic de la PSD
Pagina a fost generata in 1.7553 secunde