Radiografia șefilor de la deconcentrate

Directorii PDL, sub lupa lui Chiru

1468
Directorii PDL, sub lupa lui Chiru - d4ab2732ed8ac6a4b2d9734cf4c851d2.jpg
Noul președinte al PDL Constanța, Gigi Chiru, a anunțat că șefii deconcentratelor, care au primit sprijin politic la numirea lor pe funcție, vor fi evaluați. Vestea a început deja să dea frisoane unor directori care, până mai ieri, de-abia dacă treceau pe la serviciu. Cu această ocazie, unii dintre ei, care de-abia își cunoșteau subordonații, au început să vină la birou, alții au început să răspundă la telefoanele jurnaliștilor. Mai mult, acum au înțeles ce înseamnă să faci imagine instituției pe care o conduci și s-au apucat să dea și declarații de presă.
Concret, până în urmă cu două săptămâni, puțini erau aceia care organizau conferințe de presă pentru a aduce la cunoștința opiniei publice informații de interes public. Și asta, în condițiile în care chiar legea îi obligă la astfel de evenimente. Potrivit articolului 17 din Legea 544/2001, autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă pentru aducerea la cunoștință a informațiilor de interes public.

Learciu a început să vină dimineața la birou
Unul dintre directorii care nu au organizat niciodată conferințe de presă este Daniel Learciu, director la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Mai mult, acesta nu transmite informațiile de interes public nici măcar prin comunicate de presă și lasă în seama subordonaților transmiterea informațiilor de interes pentru constănțeni.
Un alt director care s-ar putea lua de mână cu Learciu este Laura Constandin, director la Agenția Județeană de Prestații Sociale Constanța (ASPJ). Concret, de la instalarea interimară în funcție, aceasta nu a organizat nicio conferință de presă. Ea a fost numită pe post la jumătatea anului 2010, după ce, înainte, fusese director coordonator al Direcției Județene de Muncă.
Nici directorul coordonator de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța, Romulus Mincă, nu stă prea bine la acest capitol. Totuși, spre deose-bire de Learciu și Constandin, Mincă mai organizează câte o conferință de presă, deși nu foarte des. Ultima a avut loc la data de 24 ianuarie 2011, ocazie cu care direc-torul a prezentat bilanțul activității pe 2010 și planurile pentru anul în curs. De atunci însă… liniște și pace! De asemenea, de remarcat că nici informațiile oferite pe pagina web a instituției, cu privire la situația ratei șomajului în județul nostru, nu a mai fost actualizată din iunie 2010. Cine are nevoie de aceste informații le poate obține de la reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă sau din comunicatele de presă.
Pe lista directorilor care nu au știut să facă imagine pozitivă instituție pe care o reprezintă se regăsește și inspectorul școlar general al ISJ Constanța, profesoara Aliss Andreescu. Deși legea o obliga să organizeze întâlniri în care să aducă la cunoștința opiniei publice informațiile din școli, acest lucru nu prea se întâmplă. De comunicate de presă, nici vorbă!

Senol Zevri, o singură conferință în doi ani
Din august 2009, Senol Zevri este director la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. De atunci, el a organizat o singură conferință de presă. Probabil, treburile partidului sunt mult mai importante, deoarece Senol Zevri este văzut, din ce în ce mai des, pe la sediul PDL din Constanța. Totodată, deși este funcționar public și nu are nicio funcție în Biroul Permanent Județean Constanța, el a participat la prima ședință organizată de noul șef Gigi Chiru. Să vrea, oare, să intre în grațiile acestuia?
Totuși, dacă în decurs de doi ani, Zevri nu a reușit să-și facă timp pentru conferințe, el transmite, la începutul fiecărei săptămâni, comunicate cu activitatea instituției.
Nici Vasile Petro, directorul Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Constanța, nu organizează conferințe de presă. La început, el se justifica că spațiul în care își desfășura activitatea instituția (la parterul clădirii de pe Bd. Unirii) este impropriu. Situația nu s-a schimbat nici după decembrie 2010, când instituția s-a mutat într-o clădire renovată de pe Bd. Mamaia. Se pare că Petro încă mai strânge informații pentru o eventuală conferință de presă, deoarece nici măcar transmiterea unor comunicate nu este un obicei al instituției pe care o conduce.
Directorul Administrației Bazinale a Apelor Române, Marian Mitrea, a organizat o singură conferință de presă, atunci când s-a instalat pe scaunul de director al instituției. De atunci însă, lasă impresia că se ascunde de presă și preferă să "comunice" prin purtătorul de cuvânt. În schimb, sunt transmite comunicate de presă periodic.

Se poate și bine…
Un exemplu pozitiv de director care se implică în activitatea pe care o coordonează este cel al lui Dionisie Culețu, de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consu-matorilor. El organizează lunar sau aproape lunar, conferințe de presă, face publice acțiunile organizate de instituții, controalele și neregulile descoperite, transmite comunicate de presă pentru a-i ține la curent pe constănțeni cu privire la modificările legislative și neregulile de care trebuie să se păzească.
Și Constantin Dina, de la Direcția de Sănătate Publică stă destul de bine la acest capitol. El transmite comunicate de presă privind situația stării de sănătate a constănțenilor o dată pe săptămână. De asemenea, organizează și conferințe de presă, la aproximativ trei luni distanță.
Din "radiografia" făcută de "Cuget Liber" lipsește tocmai directorul Inspectoratului Județean în Construcții Gigi Chiru, noul președinte al PDL Constanța. Și asta pentru că ar fi singurul care a știut cum să facă imagine instituției prin transparența pe care a afișat-o. Se știe deja că atât munca în teren, cât și comunicatele de presă au fost probabil și armele care l-au propulsat în fruntea filialei de la Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6446 secunde