Christian Gigi Chiru, președintele PDL Constanța:

"Directorul Aurelian Popa se ocupă de pușculița băieților deștepți"

2544
3

Președintele PDL Constanța Christian Gigi Chiru cere demisia directorului CN Administrația Porturilor Maritime Constanța.
Pe fondul crizei sindicale din Portul Constanța, Chiru ne-a acordat un interviu.


- Sunteți unul dintre susțină-torii angajaților Companiei Naționale Administrația Por-turilor Maritime Constanța în conflictul de muncă declanșat în urmă cu aproximativ două săptămâni. Ați avut discuții cu reprezentanții sindicatelor portuare și ați luat poziție public. De ce ați cerut demisia directorului general al CNAPMC, Andrei Aurelian Popa?
- Trăim vremuri grele și într-o perioadă în care veniturile populației scad, iar cheltuielile curente cresc, orice diminuare salarială sau cheltuială în plus atârnă greu în bugetul fiecărui cetățean. Cred că pe fondul acestei ierni, cu cheltuieli suplimentare la încălzire, și angajații Companiei Administrația Porturilor Maritime Constanța SA au atins un punct critic. În plus, în relațiile de muncă cu angajatorul s-au lovit de atitudinea de "stăpân absolut" a directorului Popa. Într-un moment ca acesta mă așteptam ca directorul general Aurelian Popa să dea dovadă de flexibilitate în negocierea cu sindicatele și să arate înțelegere față de revendicările angajaților. Însă, dialogul cu sindicaliștii a fost unul rigid. Domnul Popa a abordat cu superioritate și autosuficiență relația sa cu angajații companiei și asta îl costă acum. A impus reguli fără consultări și încearcă să se impună cu forța. Nu am nimic personal cu dânsul, dar cred că în primul rând atitudinea sa i-a deranjat pe angajații companiei și pe sindicaliști. Păstrând proporțiile, mă simt obligat să amintesc că fostul prim ministru Emil Boc și miniștrii PDL au plătit cu funcțiile pentru astfel de păcate. Lipsa de dialog social, impunerea unor măsuri fără consultări publice a scos lumea în stradă în toată țara. Într-un cuvânt, directorul Popa nu a gestionat bine această criză și acum suntem în pragul unei greve generale care poate atrage pierderi importante atât CNAPMC, cât și agenților economici ce-și desfășoară activitatea pe platforma portuară. Acestea sunt doar câteva motive pentru care îi cer demisia.

- La ultima dumneavoastră în-tâlnire cu sindicaliștii ați făcut un apel către niște așa ziși "băieți deștepți" din București să ia "labele" de pe Portul Constan-ța. La ce vă referiți mai exact?
- Anterior am enumerat doar câteva motive pentru care cer demisia domnului director Popa. Mai sunt și altele. Cred că Popa are o misiune la CNAPMC, alta decât gestionarea cu succes a patrimoniului de stat.

- La ce vă referiți mai exact?
- Nu am încă probe suficiente și nu vreau să arunc vorbe în vânt, dar se pare că domnul Popa este exponentul unor interese perso-nale și de grup care n-au de a face cu soarta companiei, ci mai mult cu profitul unor agenți economici privați și a unor persoane cu funcții publice. Adică, directorul Aurelian Popa se ocupă de fapt și de "pușculița" unor băieți deștepți.

- Să înțeleg că Directorul CN APMC este ținut în funcție ca să umple "pușculița" unor oa-meni de afaceri în detrimentul companiei pe care o conduce?
- Da.

- Este o afirmație gravă.
- Da. Și când voi aduna toate probele le voi face publice.

- Este o poziție oarecum nefirească pentru președintele PDL Constanța. Directorul Popa este menținut în funcție de un ministru PDL. Declarația dumneavoastră nu aduce prejudicii partidului din care faceți parte?
- Am declarat public că am adus la cunoștință ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Alexandru Nazare, printr-o scrisoare deschisă, motivele pentru care cer demisia domnului director Popa. De ase-menea, l-am informat personal pe președintele PDL Emil Boc despre situația din port. Nu mă prefac că-i susțin pe sindicaliști și voi merge până la capăt chiar dacă mi s-a reproșat că aduc prejudicii de imagine partidului.

- Cine v-a reproșat?
- Cineva din conducerea PDL de la București.

- Dați-ne un nume.
- Nu pot.

- Vă simțiți poziția din PDL amenințată pe fondul acestor reproșuri?
- Nu.

- Care credeți că va fi soluția pentru încheierea conflictului de muncă din port?
- Ca să nu ia amploare, conflictul de muncă trebuie imediat soluționat printr-un dialog patronat-sindicate. Dar nu de maniera lui Popa. De aceea și cer demisia directorului Popa. El s-a jucat cu nervii propriilor angajați și ai sindicaliștilor și de aceea nu mai poate oferi soluția care să-i mulțumească. Trebuie să lase în locul său pe altcineva dispus la un real dialog.

- În urmă cu câteva zile ați vorbit de situația de la Oil Terminal. Zilele trecute directorul general Silviu Wagner a fost revocat din funcție. A avut vreun efect demersul dumneavoastră?
- Situația este cumva similară cu cea din port. În ceea ce privește Oil Terminal poziția mea a fost aceeași ca și în situația CN APMC. Consider că domnul Wagner nu a putut media conflictul cu sindicatele Oil Terminal și s-a ajuns la proteste și, în final, la grevă. Domnul Wagner a plecat acum e rândul domnului Popa. (P)

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Profu' de logica
17 aprilie 2012
!!!

Comentariul de mai sus n-ar fi trebuit bannat la moderare ? Intreb si eu asa, ... ca parinte al carui copil urmeaza sa se incalece la gradinita...

Profu' de logica
17 aprilie 2012
Si be)

Nu m-ar mira, dupa limbajul folosit, ca acel comentariu sa apartina chiar lui Popa. F... pe m... face parte din vocabularul cotidian al acestuia. Angajatii o pot confirma

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Aprilie 2012
Stire din Economie : Bubuie tobele în portul Constanța
Sâmbătă, 07 Aprilie 2012
Stire din Eveniment : Polițiștii infractori vor să fie liberi
Pagina a fost generata in 0.3476 secunde