Potrivit IPP,

"Două treimi din ministere îl sfidează pe Traian Băsescu continuând să țină veniturile angajaților la secret"

352
Institutul pentru Politici Publice (IPP) susține, într-un comunicat de presă, că "reprezentanții autorităților administrației centrale continuă să opună rezistență față de afișarea informațiilor privind veniturile angajaților, în ciuda angajamentelor asumate public".
IPP reamintește apelul recent la transparență făcut de președintele României Traian Băsescu, apel care "a fost mai degrabă bifat de reprezentanții Guvernului, unele ministere publicând informația trunchiat sau omițând detalii fundamentale", precum diferența dintre salarii (conform unei grile standard) și venituri (ceea ce încasează efectiv angajații ministerelor).
De asemenea, IPP precizează că, în urma unei documentări detaliate asupra paginilor de internet ale ministerelor (realizată în perioada 1 iunie - 22 iunie), dar și după centralizarea răspunsurilor primite în baza legii nr. 544/2001, nouă ministere continuă să afișeze salariile de bază care nu au nici o relevanță în condițiile în care, potrivit unor studii, diversele sporuri fac ca, în final, veniturile salariale nete să fie și cu 200% mai mari, raportate la salariul de bază. Acestea sunt: Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Justiției, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
"Informațiile privind salariile angajaților aparatului central al ministerelor sunt în multe cazuri dificil de identificat pe site-urile ministerelor, acestea putând fi regăsite oriunde, mai puțin în secțiunea de Informații publice/de interes public", mai menționează IPP.
Institutul pentru Politici Publice a mai subliniat că inclusiv veniturile angajaților din agențiile guvernamentale rămân "încă un secret" pentru că agențiile subordonate unor ministere nu au publicat nici un document privind veniturile angajaților acestora pe site-urile proprii. Așa este cazul Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerul Apărării, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Singurele ministere care au publicat pe site-urile proprii atât veniturile salariale ale propriilor angajați, cât și cele ale angajaților tuturor agențiilor/structurilor aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea fiecărui minister sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6175 secunde