Edilul Viorel Ionescu: "Școala Veche, simbol al Hârșovei, va fi reabilitată!"

471
Edilul Viorel Ionescu:

Articole de la același autor

Cât de curând, vor începe lucrările pentru reabilitarea Școlii Vechi, important obiectiv istoric al orașului Hârșova. Primarul Viorel Ionescu a anunțat semnarea contractului de execuție a lucrărilor. Totodată, edilul a explicat de ce a întârziat începerea concretă a reparațiilor.

Școala Veche "Vasile Cotovu" este un important edificiu al Hârșovei, cât și al Dobrogei. Aici au funcționat prima bibliotecă și primul muzeu regional din Dobrogea. 


"Restaurarea acestui edificiu este o datorie morală", afirma la un moment dat primarul Viorel Ionescu.

Clădirea realizată sub îndrumarea arhitectului Anghel Saligny a fost inaugurată în 1904 în prezența regelui Carol I, este de o frumusețe arhitecturală impresionantă și încă mai are multe povești de spus celor dornici să îi treacă pragul.

Administrația locală și-a anunțat intenția pentru reabilitarea ei din 2018, fiind demarat un proiect transfrontalier, pentru a o transforma în muzeu regional. Cum se întâmplă însă frecvent când este vorba de lucrări scoase la licitație, au fost puse bețe în roate. 


"Am semnat contractul de execuție lucrări pentru componenta de reabilitare a clădirii Școala Veche, urmând ca în perioada următoare să înceapă lucrările. Pentru a dezavua informațiile denaturate, apărute pentru a denigra autoritatea locală, menționez că proiectul cuprinde mai multe componente: asfaltarea străzilor care leagă Școala Veche de Cetatea Carsium, dar și achiziționarea unor biciclete ce vor fi utilizate de vizitatorii muzeului, pentru a se deplasa la Cetate, aflată, de asemenea, într-un proiect de reabilitare și, bineînțeles, reabilitarea clădirii "Școlii Vechi" și "Casa Pedagogului". Lucrările de reabilitare a clădirilor au fost întârziate, în ciuda eforturilor autorității locale, de faptul că la prima licitație s-a prezentat o societate cu o ofertă neconformă, nefiind declarată câștigătoare, aspect care nu are nicio legătură cu competența sau incompetența cuiva. Am finalizat și această etapă, a licitației, urmând ca în cel mai scurt timp executantul să înceapă lucrările, ținând cont și de condițiile meteo", a afirmat primarul Viorel Ionescu. 


Menționăm că lucrările de asfaltare cuprinse în proiect au fost realizate deja în proporție de aproximativ 90%.

"Au rămas două tronsoane de străzi, care vor fi reabilitate imediat ce vremea va permite", a mai arătat edilul.

Reamintim că în edificiul Școala Veche vor fi mutate, după finalizarea lucrărilor, toate piesele din actualul Muzeu "Carsium", urmând să mai fie aduse de asemenea aproximativ 1000 de piese din gestiunea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 3,2 milioane de euro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3759 secunde