Eduard Hellvig ar putea deschide lista PNL la alegerile europarlamentare

879
Eduard Hellvig ar putea deschide lista PNL la alegerile europarlamentare - eduardhellvigsriserviciulromande-1698161328.jpeg

Articole de la același autor

Fostul director al SRI, Eduard Hellvig, ar putea deschide lista PNL la alegerile europarlamentare din 2024, spun surse liberale. În competiția pentru primul loc pe listă s-ar mai afla primarul Clujului, Emil Boc.


PNL ar miza pe șapte locuri eligibile la alegerile din 2024 pentru Parlamentul European, iar cap de listă ar urma să fie fostul șef al SRI, Eduard Hellvig. În calcul pentru prima poziție pe lista PNL se află și Emil Boc, aflat la al cincilea mandat de primar al Clujului.


”În acest moment, variantele pentru a fi cap de listă la europarlamentare sunt Emil Boc şi Eduard Hellvig. Boc stă foarte bine în sondaje. Dintre actualii europarlamentari, vor fi pe locuri eligibile Adina Vălean, Siegfried Mureşan şi, posibil, Cristian Buşoi. Daniel Buda depinde de candidatura lui Emil Boc, fiind amândoi din filiala Cluj, iar Dan Motreanu şi Rareş Bogdan sunt sub semnul întrebării, în sensul că ar putea candida pentru Parlamentul naţional. Restul vor fi aşezaţi în funcţie de negocieri”, susţin surse din PNL.
O altă variantă de lucru ar fi aceea în care actualul ministru de Externe, Luminiţa Odobescu, va fi susţinută de PNL pentru un post de comisar european, dar aceasta depinde de negocierile de la Bruxelles pentru împărţirea funcţiilor în viitoarea Comisie Europeană.
„Dintre actualii eurodeputaţi, Marian-Jean Marinescu se retrage, Vlad Nistor ar urma să fie susţinut de partid pentru un post de diplomat, iar Vasile Blaga şi Mircea Hava sunt luaţi în calcul la alegerile parlamentare, pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Situaţia lui Falcă e deocamdată incertă. El are o situaţie dificilă în propria filială: e în relaţii reci cu primarul din Arad, Călin Bibarţ. Dan Motreanu şi Rareş Bogdan ar putea candida la europarlamentare, dar în toamnă să fie pe listă şi la alegerile parlamentare. Asta ar însemna să demisioneze în decembrie din Parlamentul European, să vină în România şi la Bruxelles să urce următorii doi din listă. Deci lupta pentru Parlamentul European e, de fapt, tot pe vreo 10 locuri eligibile”, mai susţin sursele citate.


Totodată, în interiorul partidului, şi-ar mai fi exprimat intenţia de a candida pentru Bruxelles mai mulţi miniştri, printre care: Alina Gorghiu (Justiţie), Raluca Turcan (Cultură), Cătălin Predoiu (Interne) şi Luminiţa Odobescu (Externe).


”În cazul în care Klaus Iohannis nu va obţine funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă sau funcţia de preşedinte al Consiliului European, Luminiţa Odobescu va fi susţinută de partid pentru un portofoliu de comisar european. Momentan se discută despre portofoliul privind politica de extindere a UE”, a explicat unul dintre vicepreşedinţii partidului.


Eurodeputatul PNL Rareş Bogdan a anunţat, la Prima TV, că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, în ciuda opoziţiei unor colegi de partid.


„Vreau eu să vin la Bruxelles şi o să vin la Bruxelles. Voi fi pe listă pentru că au nevoie de mine, nu pentru că m-ar iubi toţi”, a spus Rareş Bogdan.


Prim-vicepreşedintele PNL a fost întrebat dacă Eduard Hellvig va fi pe lista PNL pentru europarlamentare.
”De unde să ştiu ce vrea Edi? Oricând e binevenit în PNL. Are uşile deschise oricând la PNL. Oricând. Nu rupe partidul. Edi a luptat să adune liberalii, niciodată să-i despartă. E un om foarte raţional, foarte echilibrat, care a scos SRI din zona judiciară şi din zona economică şi i-a băgat din nou în cazărmi. E un om care a reformat sistemul”, a spus Rareş Bogdan la Prima TV.


Şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a lucrat foarte bine cu Eduard Hellvig, că îl apreciază foarte mult pentru ceea ce a făcut în politică şi la conducerea SRI şi că este oricând binevenit în PNL.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6225 secunde