Eugen Tomac: PMP solicită adoptarea proiectului privind alegerea primarului în două tururi

472
Eugen Tomac: PMP solicită adoptarea proiectului privind alegerea primarului în două tururi - eugentomac-1539524117.jpg

Articole de la același autor

Partidul Mișcarea Populară va depune, în această săptămână, la Camera Deputaților, listele cu peste un milion de semnături adunate de la cetățenii din întreaga țară care susțin inițiativa PMP de revenire la alegerea primarului în două tururi, a declarat președintele formațiunii, Eugen Tomac.

"Vreau să le mulțumesc celor peste un milion de români care au semnat pentru revenirea alegerii primarului în două tururi. Peste 3.000 de membri ai PMP, timp de jumătate de an, au promovat această campanie pe care partidul nostru a inițiat-o, pentru că noi credem că este foarte important ca un subiect precum alegerile locale să nu rămână doar un subiect la discreția partidelor politice. Am văzut în 2012, în 2016, primari aleși sub 10% din numărul total de alegători care gestionează resursele unei comunități. Pentru că noi credem că cea mai corectă soluție pentru români este revenirea la alegerea în două tururi pentru primari, am inițiat această campanie", a afirmat Eugen Tomac, citat de Agerpres.

Liderul PMP a anunțat că listele cu semnături vor fi depuse la Parlament săptămâna viitoare.

"Vreau să vă amintesc că Legea cu privire la alegerea primarilor în două tururi, propusă de PMP, a fost adoptată, ce-i drept tacit, în Senat, încă din mai 2016. Acum vom merge cu cele un milion de semnături la Parlament pentru a le cere și deputaților să voteze revenirea la alegerea primarului în două tururi. Sigur că, știm care sunt opțiunile publice cu privire la alegerea primarului în două tururi, însă faptul că există parlamentari din arcul guvernamental care susțin revenirea la alegerea primarului în două tururi ne face să fim optimiști în ceea ce privește demersul pe care PMP l-a inițiat. Chiar dacă în comisiile de specialitate lucrurile nu au stat atât de grozav tragem speranță că în plenul Camerei Deputaților, acolo unde trebuie să se dea ultimul vot, vom primi un vot de încredere", a susținut Tomac.

Liderul PMP a adăugat că, în cazul în care celelalte partide politice parlamentare vor ignora mesajul transmis de peste un milion de români, mesajul acestora nu va rămâne doar în Parlament.

"În cazul în care Parlamentul va trata cu indiferență acest mesaj (...) vom transmite acest mesaj politic primit de la peste un milion de cetățeni președintelui României. Președintele României are, în baza articolului 90 din Constituție, această prerogativă, după consultarea Parlamentului poate cere poporului să-și exprime prin referendum voința cu privire la probleme de interes național. Și noi credem că revenirea la alegerea primarului în două tururi este un subiect de interes național. Vom transmite acest mesaj președintelui României cu rugămintea de a convoca un referendum pe 26 mai odată cu alegerile europarlamentare pe acest subiect, dacă, trebuie sau nu, să revenim la două tururi", a spus Tomac.

Președintele PMP a explicat că un astfel de referendum, organizat odată cu alegerile europarlamentare, nu implică decât un exercițiu foarte clar cu privire la mobilizarea cetățenilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5643 secunde